Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε χτες σχέδιο για την έναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ με στόχο την αγορά οκτώ νέων μαχητικών αεροσκαφών «F-16», προκειμένου να αντικατασταθούν τα γηρασμένα, σοβιετικής κατασκευής «MiG-29». Υπέρ της πρότασης που κατέθεσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ τάχθηκαν 130 βουλευτές και 84 την καταψήφισαν, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται οι κανόνες περί δημόσιων διαγωνισμών. Η διαπραγμάτευση αφορά την αγορά των «F-16V Block 70» της εταιρείας «Lockheed Martin», ύψους 1,8 δισ. λέβα (1,05 δισ. δολαρίων), και συνιστά το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τη Βουλγαρία τα τελευταία 30 χρόνια.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Η ανάφλεξη (μετά από περίπου τέσσερις μήνες) των συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων ομάδων στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, προκάλεσε χτες το θάνατο τουλάχιστον ενός διερχόμενου περαστικού και τον τραυματισμό άλλων 17. Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη προειδοποίησε ότι διακυβεύεται η καταρράκωση της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη ανάμεσα στην κυβέρνηση που διορίστηκε από τον τότε απεσταλμένο του ΟΗΕ και σε ένοπλες ομάδες ισλαμιστών.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε ομόφωνα βρετανικό σχέδιο απόφασης για την αποστολή ομάδας 75 παρατηρητών του ΟΗΕ με στόχο τη διατήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας και αποχώρησης ενόπλων από αντιτιθέμενες πλευρές στο στρατηγικό λιμάνι της Υεμένης, Χοντέιντα, που υπεγράφη στις 13 Δεκέμβρη στη Στοκχόλμη.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Με τη συμμετοχή βαριά οπλισμένων ξένων δυνάμεων από παρακείμενες πρεσβείες στο Ναϊρόμπι στο πλευρό του κενυατικού στρατού έληξε χτες, μετά από 20 ώρες, η αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσαν το μεσημέρι της Τρίτης έξι τζιχαντιστές για λογαριασμό της οργάνωσης «Σαμπάμπ» στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα «DusitD2», σε προάστιο της πρωτεύουσας της Κένυας, και η οποία προκάλεσε το θάνατο 21 ατόμων, μεταξύ των οποίων ενός Αμερικανού και ενός Βρετανού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ