Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία «Bayer» ανακοίνωσε την εξαγορά της αμερικανικής πολυεθνικής «Monsanto» έναντι 66 δισ. δολαρίων, περιλαμβανομένου του χρέους της. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017, ωστόσο οι εταιρείες συμφώνησαν ότι θα καταβληθεί από τη «Bayer» στη «Monsanto» ένα ποσό 2 δισ. δολαρίων στην περίπτωση που η συμφωνία δεν εγκριθεί από την επιτροπή ανταγωνισμού. Με τη συμφωνία δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό μονοπώλιο στο χώρο των φυτοφαρμάκων και της εμπορίας σπόρων και υβριδίων.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Πάνω από τους μισούς εφήβους και παιδιά πρόσφυγες παγκοσμίως δεν πάνε σχολείο, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR). Συνολικά, αυτό αφορά περίπου 3,7 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους. Από το 2011, ο σχετικός αριθμός ξεκίνησε να αυξάνεται, με έναν ρυθμό 600.000 το χρόνο. Μόνο το 2014, ο αριθμός των προσφύγων σε σχολική ηλικία αυξήθηκε κατά 30%.

ΡΩΜΗ.-- Σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας της Ιταλίας, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας σημείωσε ιστορικό ρεκόρ τον Ιούλη, φτάνοντας τα δυο τρισεκατομμύρια, διακόσια πενήντα δυο δισεκατομμύρια ευρώ, με μια αύξηση πάνω από 3 δισ. ευρώ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Εκρηξη σημειώθηκε χτες σε πλοίο που μετέφερε τουρίστες ανάμεσα στα νησιά νησιά Μπαλί και Λόμποκ της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και να τραυματιστούν άλλοι 13.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί η αναχώρηση του διαστημοπλοίου «Τιανγκονγκ» από την έρημο Γκόμπι, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Κίνας μέχρι το 2022 να έχει θέσει σε λειτουργία έναν επανδρωμένο διαστημικό σταθμό. Τον επόμενο μήνα, δύο αστροναύτες θα αποσταλούν στο διάστημα για τη διεξαγωγή των ερευνών.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν, όταν ταχεία με κατεύθυνση το Καράτσι συγκρούστηκε χτες στην περιοχή Μουλτάν, στα ανατολικά του Πακιστάν.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Στην τελική ευθεία προς το Κοινοβούλιο βρίσκεται νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την επ' αόριστον κράτηση ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί για πράξεις ή επιθέσεις «τρομοκρατίας». Επίσης, τα ίδια τηλεγραφήματα υποστήριζαν πως η νέα κυβέρνηση Τέρνμπουλ επιδιώκει να αυστηροποιήσει την «εποπτεία» για ενδεχόμενες απειλές και έχει μειώσει στα 14 έτη το ηλικιακό όριο όσων θεωρούνται ύποπτοι για «τρομοκρατία», ώστε να διενεργούν έρευνες σε βάρος τους αλλά και να υποκλέπτουν τηλεφωνικές τους επικοινωνίες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ