Κυριακή 16 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΓΥΝΑΙΚΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ο Αλεξ της Αφρικής!

Ποιος, πραγματικά, δεν πόνεσε για τον Αλεξ της Βέροιας; Ολοι πονέσαμε και πονάμε! Αν, βέβαια, το θέμα δεν έπαιρνε τόση δημοσιότητα, θα πονάγαμε λιγότερο, έως και καθόλου! Μέσα στο στρόβιλο της ζωής, πού καιρός για δάκρυα. Το πολύ να λέγαμε, «τι λες, το φάγανε το παιδί», και να γυρίζαμε στις ασχολίες μας. Ασχημο πράγμα, όμως, η χωρίς μέτρο δημοσιότητα. Οταν λειτουργεί σωστά, φέρνει το γεγονός σε πρώτο πλάνο. Και ξαφνικά ένα ξένο ζήτημα γίνεται δικό σου. Μαθαίνεις τόσες λεπτομέρειες, που στο τέλος έχεις την αίσθηση, νιώθεις καλύτερα, πως χάνεις το δικό σου παιδί.

Δικός μας, λοιπόν, ο Αλεξ, στην υπερβολή του! Κυρίευσε ολόκληρη την ψυχή μας. Σχεδόν δεν άφησε ούτε μια μικρή χαραμάδα, για να χωρέσει άλλο παιδί που εξαφανίστηκε, που δολοφονήθηκε, που βιάστηκε, που βασανίστηκε. Και πολύ περισσότερο, βέβαια, να χωρέσουν τα 800.000 παιδιά της Αφρικής που πεθαίνουν κάθε χρόνο. Βέβαια, αυτά δε δολοφονούνται από συμμορίες ανηλίκων ή ενηλίκων, αυτά τα τρώνε τα κουνούπια! Για την ακρίβεια τα σκοτώνει η έλλειψη φαρμάκων.

Καμιά δημοσιότητα! Ο θάνατος στην Αφρική είναι, φαίνεται, φυσικό γεγονός. Τόσο φυσικό που δεν απασχολεί κανένα κανάλι, κανέναν παιδοψυχίατρο, κανέναν ιδιωτικό αστυνομικό. Ακλαφτα πάνε τα μαυράκια! Για πενήντα πέντε σεντς το καθένα. Τόσο κοστίζει η δόση που θα έσωνε τον Αλεξ του Κογκό από την ελονοσία! Ενα δολάριο η κουνουπιέρα. 'Η δέκα δολάρια το χρόνο ο ψεκασμός, για κάθε παιδί!

Κακός ο θάνατος του Αλεξ, αν τελικά είναι πεθαμένο το παιδί, και δεν υπάρχουνε συγκρίσεις. Αν αναφέρομαι στα δυο γεγονότα το κάνω, γιατί πρέπει να μοιράσω τα δάκρυά μου. Γιατί θέλω να είμαι δίκαιος όταν προσφέρω τη συγκίνησή μου. Δε θέλω να συλλάβω τον εαυτό μου να υποκρίνεται. Να πονάει για το μικρό και να αδιαφορεί για το μεγάλο. Αν μπορείς να κάνεις τέτοια διαβάθμιση όταν μιλάς για θάνατο. Και μάλιστα θάνατο παιδιών.

Αλλά, τι να πω; Ψυχή δεν έχουν και τα μωρά στο Ιράκ που τα τρυπάνε οι λόγχες; Τα παιδιά του Αφγανιστάν, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας; Για να μην πω της Παλαιστίνης, που τα πυροβολούν εν ψυχρώ. Κουβέντα για αυτά! Κουβέντα, επίσης, για τα εκατομμύρια που πεθαίνουν από την πείνα. Για τις εκατοντάδες χιλιάδες, που ρίχνονται στα εργοστάσια και στα πορνεία. Και αυτά τα τελευταία όχι στην Αφρική. Δίπλα στο σπίτι μας, μέσα στην αυλή μας.

Και πώς να αφήσεις ασχολίαστη τη συμπεριφορά των εμπόρων της συγκίνησης, όλων αυτών των «ηθοποιών» που πέσανε πάνω στην υπόθεση και την έκαναν σίριαλ. Σίριαλ που σπάει κόκαλα στις διαφημίσεις. Την ώρα που μιλάει ο δικηγόρος, που μιλάει ο ψυχίατρος, ακόμα και η μάνα, «παρακαλώ μια μικρή διακοπή και επανερχόμαστε». Και όλη η Ελλάδα αυτόματα διακόπτει τα δάκρυα, σταματάει τον πόνο. Τη θέση του λυγμού παίρνει το άμπρ σολέρ. Μετά τα κλιματιστικά. Κατόπιν οι δίαιτες! Μόλις σταματήσουν οι διαφημίσεις, που είναι πολλές οι σκασμένες, λόγω θεαματικότητας, ξανά τα δάκρυα, ξανά ο πόνος.

Κακό πράγμα η δημοσιότητα. Δε σέβεται τίποτα! Δε σέβεται τον Αλεξ, δε σέβεται ούτε και τα 800.000 μαυράκια που τα δαγκώνουν τα κουνούπια! Οι διαφημίσεις είναι ο θεός της. Στο βωμό των διαφημίσεων, λοιπόν, θυσιάζεται κάθε μέτρο και κάθε σοβαρότητα. Ο πόνος της μάνας ξεχειλώνεται, για να χωρέσει σε ολόκληρο το δελτίο ειδήσεων. Δεκάδες κάμερες και δεκάδες δημοσιογράφοι στη Βέροια. Ούτε ένας φωτογράφος στην Μποτσουάνα.

Βέβαια, θα μου πείτε, το δάκρυ της Βέροιας φτάνει ζεστό, αχνισμένο στο στούντιο της Αθήνας. Μέχρι να έρθει από την Αφρική, θα έχει ξεθυμάνει! Και η τηλεόραση θέλει ζεστή τροφή, για να ταΐσει την περιέργεια. Τι ενδιαφέρον να παρουσιάζει ένα κουνούπι; Υστερα, ο θάνατος του Αφρικανού Αλεξ, δεν είναι ακαριαίος. Δεν του βάζουν τρικλοποδιά, δεν παραπατάει, δεν πέφτει να χτυπήσει το κεφάλι του. Δεν τον θάβουν, για να εξαφανίσουν το πτώμα του. Ο μαύρος Αλεξ της Αφρικής πεθαίνει άθλια, όπως ζει άθλια. Πρώτα η πείνα που του εξασθενίζει τον οργανισμό. Μετά έρχεται το πονηρό κουνούπι. Τον τσιμπάει και γεμίζει το αίμα του αρρώστια. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η ελονοσία. Το παιδί πεθαίνει σιγά σιγά. Για την ακρίβεια σαπίζει! Και σαπίζει άθαφτο. Για να βρίσκουν τροφή τα κοράκια!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ