Τετάρτη 16 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Ο

ΕΛΚΟ: Το σοβαρό «ατύχημα» που έγινε το περασμένο Σάββατο στην επιχείρηση ΕΛΚΟ στη Λυκόβρυση καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Εργαζόμενος 42 ετών από το Πακιστάν τραυματίστηκε, εκτελώντας εργασίες συντήρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζαλίστηκε από αναθυμιάσεις, έπεσε και παγιδεύτηκε, ενώ χρειάστηκε να κληθεί η πυροσβεστική προκειμένου να τον απεγκλωβίσει. Σύμφωνα με αναφορές στο σωματείο, νοσηλεύεται έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο, χωρίς όμως να είναι γνωστή η βλάβη που υπέστη η υγεία του, καθώς εκτέθηκε για αρκετή ώρα σε χημικές ουσίες. Το Σάββατο, μέρα που σημειώθηκε το «ατύχημα», κανονικά δεν υπάρχει βάρδια εργαζομένων.

ΝΟΣ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»: Σε Γενική τους Συνέλευση, τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» απέρριψαν την πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου για υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας χωρίς την άδεια πληροφορικής, πράγμα που συνιστούσε ικανοποίηση των στόχων της Διοίκησης του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι απαιτούν υπογραφή ΣΣΕ χωρίς περικοπές και ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του συναδέλφου τους.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Την αντιναυτεργατική στάση της δημόσιας εταιρείας στη Διώρυγα της Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) σε βάρος των ναυτεργατών καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Ενωση Μαγείρων, η Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ. Μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν ότι «προκλητικά παραβιάζεται και δεν εφαρμόζεται η ΣΣΕ των Ρ/Κ - Ν/Γ, εντάσσοντας τους ναυτεργάτες στο ν. 4024/2011 «περί ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου», με αποτέλεσμα την κατάφωρη μείωση των μισθολογικών τους αποδοχών.

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Διακόπηκε πριν ακόμα ξεκινήσει το 36ο έκτακτο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που ήταν προγραμματισμένο να γίνει το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η επίσημη αιτιολογία είναι πως μεγάλα σωματεία δεν έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την Ομοσπονδία. Αποφασίστηκε το συνέδριο να γίνει τον ερχόμενο Ιούνη, ώστε να τακτοποιηθούν οικονομικά. Πριν ακόμα ξεκινήσει το συνέδριο, η «Αγωνιστική Συνεργασία» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) είχε καταγγείλει ότι με βάση τον αριθμό των εργαζομένων της ΔΕΗ, οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο θα έπρεπε να ήταν 180 έως 185. Ομως με διπλοψηφίες και χωρίς να λειτουργήσει η Επιτροπή Ελέγχου των ψηφισάντων, οι αντιπρόσωποι έφθασαν τους 230! Παράλληλα, η πλειοψηφία ήθελε να αποκλείσει τα κλαδικά σωματεία Ενέργειας Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας από το έκτακτο συνέδριο.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Τον αποκλεισμό της ΔΑΣ από τη συγκρότηση προεδρείου στο σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού, καταγγέλλει η Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ. Στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, παρά την πρωτοφανή μείωση των ψηφισάντων, η ΔΑΣ διατήρησε τις αριθμητικές της δυνάμεις αυξάνοντας κατακόρυφα το ποσοστό και τις έδρες της. Αντίθετα, οι δυνάμεις της ΔΣΞ (ΠΑΣΚΕ) πήραν 247 από 510 ψήφους, αρνήθηκαν όμως τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού - αναλογικού προεδρείου (η ΔΑΣ δικαιούνταν θέση γραμματέα) και σχημάτισαν μονοπαραταξιακό προεδρείο.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα έργα του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας την ανάκληση των επτά απολύσεων που ανακοίνωσε η κατασκευάστρια κοινοπραξία από το κατασκευαστικό τμήμα. Χτες το πρωί, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία από το εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας μέχρι τα γραφεία της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το έργο. Η κοινοπραξία πρότεινε οι επτά απολυμένοι να μεταφερθούν στην αρχαιολογική υπηρεσία όπου ως γνωστό οι συμβάσεις είναι τετράμηνες με μειωμένες αποδοχές κάτω από την κλαδική σύμβαση. Στην πρόταση αυτή συναίνεσε η πλειοψηφία του σωματείου, ανοίγοντας τον «ασκό του Αιόλου» για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

ΕΚΑΒ: Συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης έκαναν χτες οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μετακινήσεις εννέα διασωστών από τη Θεσσαλονίκη σε νησιά, τη στιγμή που, όπως τονίζουν, το προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του νομού.

ΙΓΜΕ: Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και δύο μήνες οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, οι οποίοι απαιτούν να τρέξει η μισθοδοσία τους πριν από το Πάσχα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ