Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΠΑΡΕΛΙ (ΝΗΣΙΔΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΣΩΠΑΙΩΝ:

Εντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στους κατοίκους του Δήμου Κασσωπαίων και όχι μόνο, εξαιτίας της άδειας που ο ΓΓ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχει εκδώσει από 13-11-2007 για εκμίσθωση θαλάσσιας έκτασης 25 στρεμμάτων στη θέση βορειοανατολικά της νήσου Περιστέρα του Δήμου Κασσωπαίων στην εταιρεία «ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΕ» για «μετεγκατάσταση» εκεί πλωτής μονάδας καλλιέργειας τσιπούρας και λαυρακίου.

Η αντίδραση αυτή έχει εκφραστεί με ομόφωνες αποφάσεις όλων των φορέων, σωματείων της περιοχής, λαϊκών συνελεύσεων των κατοίκων όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου, καθώς επίσης και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που γνωμοδότησε αρνητικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκεί εγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας και λαυρακίου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και Κώστας Αλυσανδράκης ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν:

  • Για τη μη εγκατάσταση της νέας ιχθυοκαλλιέργειας στη θέση Καπαρέλι του Δήμου Κασσωπαίων.
  • Για την ενίσχυση και στήριξη της παράκτιας αλιείας, δίνοντας κίνητρα για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου των ψαράδων της Κέρκυρας.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ:

Μετά από καταγγελίες των εργαζομένων στο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου (ΚΕΔΕ) του ΥΠΕΧΩΔΕ, που στεγάζεται στην Πειραιώς 166, έγινε γνωστό ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει συνάψει ή προτίθεται να συνάψει σύμβαση με την οποία ιδιόκτητο οικόπεδο 8 περίπου στρεμμάτων δίνεται ως αντιπαροχή σε ιδιώτες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Καζάκος, Λίλα Καφαντάρη και Εύα Μελά ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Για ποιο λόγο παραχωρείται το οικόπεδο σε ιδιώτες και δεν αξιοποιείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ για να καλυφθούν δικές του ανάγκες.
  • Τι θα γίνει με τη λειτουργία των εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου, αν θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν και πού.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΕΛΑΓΙΚΑ ΨΑΡΙΑ:

Τα σωματεία ψαράδων στη Λέσβο με κοινό υπόμνημά τους εκφράζουν την αντίθεση τους ως προ την υποχρέωση κατοχής ειδικής άδειας αλιείας για να μπορούν να αλιεύουν μεγάλα πελαγικά ψάρια (ξιφία και τόνο). Η απαίτηση αυτή, που θεσπίστηκε με πρόσχημα όπως πάντα τη διατήρηση των αποθεμάτων των παραπάνω ειδών ψαριών, αποτελεί ένα ακόμη περιοριστικό μέτρο που προστίθεται στα υπόλοιπα καταστροφικά μέτρα της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, που έχει στόχο το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων ψαράδων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Νίκος Γκατζής, Γιάννης Ζιώγας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης, Βέρα Νικολαΐδου και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Γιατί κωφεύει στα επανειλημμένα υπομνήματα των μικρομεσαίων ψαράδων και δεν ανακαλεί την παράλογη «ειδική άδεια αλιείας για τα μεγάλα πελαγικά ψάρια» σαν προϋπόθεση άσκησης αλιείας των ειδών αυτών από μικρομεσαίους ψαράδες.
  • Τι μέτρα θα πάρει ώστε να περιορίσει τα καταστροφικά αποτελέσματα που προκαλούν οι μεγάλες αλιευτικές εταιρείες στα μεγάλα πελαγικά ψάρια, οι οποίες «σαρώνουν» τα πελάγη, συλλέγουν ζωντανά τα ψάρια αυτά και τα μαντρώνουν σε ιχθυοκλωβούς προς πάχυνση.
  • Τι μέτρα θα πάρει για να καταργήσει τις συνεχώς κλιμακούμενες υπόλοιπες απαιτήσεις σε βάρος τους, όπως π.χ. δήλωση των αλιευμάτων σε καθορισμένα λιμεναρχεία, διαφορετικά από το λιμάνι τους.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org