Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΡΘΡΟ
Οι Πόντιοι Πιλάτοι και τα εξαπτέρυγά τους

Την περασμένη Τρίτη, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές στην Τουρκία, στην οποία επεσήμαινε: «Με αφορμή την προσπάθεια να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία εντυπώσεων διάφορες γενικόλογες κι αόριστες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ σχετικά με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και την πολυήμερη κράτησή τους στις τουρκικές φυλακές, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε την κράτησή τους και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους. Αυτή η εξέλιξη συνιστά μέρος της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων να εναποθέσουν τις ελπίδες, για την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών, στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στόχο έχει να καλλιεργήσει κλίμα επικίνδυνου εφησυχασμού κι αποπροσανατολισμού. Ο λαός μας πρέπει να επαγρυπνεί. Κανένας εφησυχασμός, καμία εμπιστοσύνη στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης και δεκαπέντε Ελληνες ευρωβουλευτές - του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΛΑΕ και των Οικολόγων Πράσινων - με κοινή τους δήλωση την επόμενη μέρα, ήρθαν να επιβεβαιώσουν μέχρι κεραίας όσα το ΚΚΕ καταλογίζει στα κόμματά τους για τη στάση τους στη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και συνολικότερα.

Οι δεκαπέντε καλούν την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς γιατί «η συμπεριφορά αυτή των τουρκικών αρχών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ενωση της οποίας είναι κράτος - μέλος» και η κράτησή τους «δεν συνάδει προς τις αρχές της καλής γειτονίας, τις οποίες θα έπρεπε να τηρεί ένα υποψήφιο για ένταξη στην Ενωση κράτος (δηλαδή η Τουρκία) προς την Ενωση και τα κράτη - μέλη της».

Το πόσο αφορά η υπόθεση αυτή την ΕΕ και τις άλλες λυκοσυμμαχίες της αστικής τάξης, όπως το ΝΑΤΟ, και πόση σημασία αποδίδουν στις «αρχές της καλής γειτονίας», φάνηκε απ' την αντίδρασή τους. Ο γγ του ΝΑΤΟ σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος ένιψε τας χείρας του, συστήνοντας σε Ελλάδα και Τουρκία «να τα βρουν μεταξύ τους», η αναπληρώτρια γραμματέας του ιμπεριαλιστικού οργανισμού είπε πως «συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες», το ίδιο έκαναν η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας κ.ο.κ.

Αντιδράσεις συνεπείς με τα ιμπεριαλιστικά «παζάρια» και τα επικίνδυνα σχέδια για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, την προσπάθεια να διατηρηθεί ο «στρατηγικός εταίρος» Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα κ.ο.κ. Αντιδράσεις που επιβεβαιώνουν ότι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και οι ενώσεις του κεφαλαίου στις οποίες συμμετέχει η αστική τάξη της χώρας, όχι μόνο δεν αποτελούν τη λύση στην επικίνδυνη κλιμάκωση - επεισόδιο της οποίας είναι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - αλλά το θερμοκήπιό της. Σ' αυτούς προτρέπουν τα αστικά κόμματα το λαό να εμπιστευτεί τη ζωή, την ειρήνη, την ασφάλεια της χώρας του...


Β.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ