Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.-- Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Μιανμάρ, παρά την καταστολή που εντείνουν οι πραξικοπηματίες της 1ης Φλεβάρη. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών (που υποστηρίζουν πολλές δυτικές δυνάμεις) είναι και η απελευθέρωση της ηγέτιδας του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία Αούνγκ Σαν Σου Τσι, που παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό, εν αναμονή της αυριανής δίκης της. Οι κατηγορίες που της έχουν απαγγελθεί αφορούν την ...παράνομη εισαγωγή γουόκι τόκι. Η χούντα επανέφερε νομοθεσία που προβλέπει ότι όποιος σκοπεύει να φιλοξενήσει επισκέπτη σπίτι του για διανυκτέρευση, οφείλει να το αναφέρει στις αρχές.

ΤΟΚΙΟ.-- Πάνω από 100 άτομα έχουν καταγραφεί ότι τραυματίστηκαν μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε αργά το βράδυ του Σαββάτου την ανατολική Ιαπωνία, στα ανοικτά της Φουκουσίμα. Η δόνηση έγινε στα ανοιχτά της Φουκουσίμα, σε εστιακό βάθος 60 χιλιομέτρων. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι το ιαπωνικό ΑΕΠ το 2020 μειώθηκε κατά 4,8%, καταγράφοντας την πρώτη του συρρίκνωση σε ετήσια βάση από το 2009.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε χτες ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα υπαναχωρήσει και από άλλες δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειάς της, εάν τα υπόλοιπα μέρη, και δη οι ΗΠΑ, δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η 66χρονη Νιγηριανή οικονομολόγος Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, που έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στις ΗΠΑ, ορίστηκε χτες νέα γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Εχει διατελέσει δύο φορές υπουργός Οικονομικών της χώρας της και υπουργός Εξωτερικών μόλις για δύο μήνες. Ξεκίνησε την καριέρα της δίνοντας διαπιστευτήρια στο διεθνές μεγάλο κεφάλαιο, στην Παγκόσμια Τράπεζα το 1982, όπου εργάστηκε για 25 χρόνια.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τουλάχιστον 11 άμαχοι και τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν την Κυριακή σε επίθεση ισλαμιστών ενόπλων από τις λεγόμενες «Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (ADF), που δρουν στη βορειοανατολική επαρχία της ΛΔ Κονγκό, Ιτούρι.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Η Γουινέα βρίσκεται και πάλι σε «κατάσταση επιδημίας» λόγω του ιού Εμπολα, πέντε χρόνια αφότου έληξε η προηγούμενη. Το Σαββατοκύριακο επιβεβαιώθηκαν επτά κρούσματα του αιμορραγικού ιού, εκ των οποίων τα τρία ήταν θανατηφόρα. Είναι η πρώτη επανεμφάνιση της ασθένειας στη Δυτική Αφρική, από τη μεγάλη επιδημία Εμπολα του 2013.

ΚΑΪΡΟ.-- Η μερική κατάρρευση διώροφης πολυκατοικίας στη συνοικία αλ Φάραγκ του Καΐρου τα ξημερώματα της Δευτέρας προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων (όλα μέλη μίας οικογένειας) και τον τραυματισμό ενός εξάχρονου παιδιού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ