Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τους 93 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά από κατολισθήσεις και χιονοστιβάδες που έπληξαν τις τελευταίες μέρες το Πακιστάν, στο πλαίσιο ενός κύματος κακοκαιρίας που σαρώνει όλη τη γύρω περιοχή. Πάνω από 53 άτομα έχουν τραυματιστεί, ενώ λόγω της δυσκολίας πρόσβασης σε διάφορες περιοχές δεν υπάρχει πλήρης εικόνα.

ΠΕΚΙΝΟ - ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.-- Την ορμή με την οποία η Κίνα προσπαθεί να στερεώσει τον ηγετικό της ρόλο στη Νοτιοανατολική Ασία - με φόντο τις προσπάθειες διείσδυσης ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ - δείχνει η αύξηση κατά 28,5% που σημειώθηκε το 2019 στο εμπόριο της Κίνας με τη Μιανμάρ. Οι κινεζικές εξαγωγές προς τη συγκεκριμένη χώρα αυξήθηκαν κατά 22,1% και οι εισαγωγές κατά 42,8%.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Δεύτερο κρούσμα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε ένα μεγάλο αγρόκτημα με πάπιες στην ανατολική Ουγγαρία, ανακοίνωσε χτες η Εθνική Αρχή Ασφάλειας της Τροφικής Αλυσίδας (ΝΕΒΙΗ), δύο μέρες μετά τον εντοπισμό του πρώτου πρόσφατου κρούσματος στη χώρα. Η γρίπη των πτηνών έχει επεκταθεί τις τελευταίες μέρες σε Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία. Η ΝΕΒΙΗ δήλωσε ότι και τα 115.000 πτηνά στο αγρόκτημα θανατώθηκαν, μετά τη θανάτωση 50.000 γαλοπούλων στις αρχές της βδομάδας προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση της μόλυνσης.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Δεκάδες μαθητές δημοτικού σχολείου αλλά και ενήλικες εμφάνισαν χτες δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα καθώς έπεσαν πάνω τους καύσιμα αεροσκάφους της εταιρείας «Delta Airlines» πριν πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Αντζελες. Οπως μετέδωσαν αμερικανικά δίκτυα, ο πιλότος του αεροσκάφους δεν υπολόγισε καλά και άδειασε τα καύσιμα πάνω από την αυλή του δημοτικού σχολείου.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-- Η Σερβική Δημοκρατική Οντότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και θα διατηρήσει «στρατιωτική ουδετερότητα», δήλωσε χτες ο Μίλοραντ Ντόντικ, εκπρόσωπος των Σερβοβόσνιων στην τριμερή Προεδρία της ομοσπονδίας.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο Λίβανος πρέπει να συνεργαστεί με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δήλωσε χτες ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ αλ Χαρίρι. Το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια στη διάρκεια ή στο περιθώριο διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από την αρχή της βδομάδας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ