Κυριακή 16 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ντίλμα Ρουσέφ

Γρηγοριάδης Κώστας

Μόλις λίγες ημέρες στην προεδρία της Βραζιλίας η Ντίλμα Ρουσέφ, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη «φυσική καταστροφή». Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις στα ορεινά της περιφέρειας του Ρίο ντε Τζανέιρο έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους, ενώ εκατοντάδες ακόμη αγνοούνται και χιλιάδες είναι οι άστεγοι.

«Οι ωκεανοί λάσπης» εξαφάνισαν ολόκληρες περιοχές. Ναι μεν οι βροχοπτώσεις είναι πρωτοφανείς φέτος, εντούτοις η τραγωδία που εκτυλίσσεται στα ορεινά περίχωρα του Ρίο ντε Τζανέιρο δεν είναι φυσική καταστροφή, αλλά προϊόν της «άναρχης δόμησης» και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η ανάπτυξη αυτή, που ωφελεί το κεφάλαιο, πλήττει για πολλές δεκαετίες τα λαϊκά στρώματα.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι «φυσικές καταστροφές» έχουν αποδεκατίσει τεράστιες περιοχές στο Ρίο ντε Τζανέιρο (μόλις τον περασμένο Απρίλη και την ίδια την πόλη του Ρίο). Και πιο συγκεκριμένα τις φαβέλες χωρίς στοιχειώδεις υποδομές. Εκεί που στήνουν τα παραπήγματά τους οι φτωχοί, στις πλαγιές των λόφων, στην προσπάθεια να καλύψουν τη ζωτική ανάγκη της στέγασής τους, στη χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες σε όλη την ήπειρο. Αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά με τη διαχειριστική πολιτική και της Ρουσέφ, όπως δεν άλλαξε και τα οκτώ χρόνια της προεδρίας του Λούλα. Το δικαίωμα στη στέγη μπορεί να εξασφαλιστεί και στη Βραζιλία, μόνο σε ρήξη με τη στρατηγική του κεφαλαίου και όταν οι λαϊκές δυνάμεις οικοδομήσουν τη δική τους εξουσία.


Χρ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ