Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι μάσκες πέφτουν...

Οι μάσκες πέφτουν. Η περίπτωση του κομμουνιστή δημάρχου Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος στέλνεται σε δίκη τον ερχόμενο Φλεβάρη, επειδή δεν διευκόλυνε την πολιτική δράση χρυσαυγιτών είναι χαρακτηριστική. Το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, όσοι μηχανισμοί του αστικού κράτους εμπλέκονται στην υπόθεση, έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι, ώστε ο δήμαρχος να βρίσκεται κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος. Ποια είναι τα αδικήματα; Δεν παραχώρησε χώρους του δήμου στα φασιστοειδή, ώστε να κάνουν προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών το Γενάρη του 2015, ώστε να προπαγανδίσουν τις φασιστικές τους αντιλήψεις. Επιπλέον, δεν έδωσε τα στοιχεία που ζητούσαν για το πόσα παιδιά μεταναστών φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, προκειμένου οι χρυσαυγίτες να τα χρησιμοποιήσουν για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Κινητοποιήθηκε, λοιπόν, ο μηχανισμός του κράτους και τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Αξίζει, μάλιστα, να αναφέρουμε ότι αυτή η κινητοποίηση του κράτους για να δικαστεί ο Κ. Πελετίδης, έγινε σε μια περίοδο που η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε δίκη για τη δολοφονία Φύσσα, τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, την επίθεση στο σπίτι των Αιγυπτίων αλιεργατών.

* * *

Οι ευθύνες γι' αυτήν την εξέλιξη, που είναι επικίνδυνη για όλο το λαό, βαρύνουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αλλωστε, τη δυνατότητα δίωξης είχε περιγράψει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, το καλοκαίρι του 2015. Συγκεκριμένα, στη Βουλή, απαντώντας σε Ερώτηση των φασιστών της Χρυσής Αυγής σχετικά με το θέμα και το εάν θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες στον δήμαρχο Πάτρας, ο τότε υπουργός είχε απαντήσει πως η απόφαση του δημάρχου Πάτρας, που αναφέρουμε παραπάνω, «είναι μια πολιτική θέση και ευθύνη την οποία παίρνει ο δήμαρχος, η οποία βεβαίως είναι στην κρίση και των πολιτών και της κοινής γνώμης, του δημόσιου χώρου ευρύτερα (...) Εάν υφίσταται ζήτημα παράβασης καθήκοντος, υπάρχει το ζήτημα των πειθαρχικών ποινών, τις οποίες ο ελεγκτής νομιμότητας επιβάλλει κ.λπ. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο, στο οποίο θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί ως προς αυτό το ζήτημα». Θυμίζουμε ότι η επίμαχη απόφαση του Δήμου Πατρέων σχετικά με τους χρυσαυγίτες ανέφερε τα εξής: «Ο Δήμος Πατρέων ουδεμία σχέση θέλει να έχει με τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ως εκ τούτου, με κανέναν τρόπο δεν θα διευκολύνει την κοινοβουλευτική ή άλλη δραστηριότητά της και άρα την εγκληματική της δράση, με τη διάθεση στοιχείων του, χώρων που του ανήκουν ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο». Στην πραγματικότητα, η παραπάνω πολιτική θέση και απόφαση είναι το αδίκημα, σύμφωνα με τους νόμους του αστικού κράτους.

* * *

Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να μοιάζει παράδοξη αλλά δεν είναι. Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά που μηχανισμοί του αστικού κράτους βρίσκονται απέναντι σε κομμουνιστές δημάρχους, επειδή πήραν μια φιλολαϊκή απόφαση. Και μάλιστα, αφού μιλάμε για την Πάτρα, καλό είναι να θυμίσουμε ότι πριν από μερικούς μήνες η δημοτική αρχή εγκαλούνταν, είτε γιατί μείωσε τα δημοτικά τέλη και θέσπισε εκπτώσεις στα τιμολόγια του νερού για τα λαϊκά νοικοκυριά, είτε γιατί δεν έδωσε τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου στην κυβέρνηση, είτε γιατί αρνήθηκε να απολύσει εργαζόμενους. Εκτός από τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για την παραπομπή σε δίκη του Κ. Πελετίδη, αναδεικνύεται και κάτι ακόμα. Αποκαλύπτεται ο χαρακτήρας του αστικού κράτους, κομμάτι του οποίου είναι και η Τοπική Διοίκηση και μάλιστα με τις ανάλογες βαθμίδες που επιτρέπουν να «διορθώνει» τυχόν «αστοχίες» που σημειώνονται σε περίπτωση που υπάρξει δημοτική αρχή που πάρει μια απόφαση κόντρα στους νόμους του. Το γεγονός αυτό κάνει φανερό το γιατί η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής πρέπει να γίνει υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη για το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του πολύ περισσότερο που υπάρχουν, όπως αποδεικνύεται, ορατά και αόρατα νήματα που συνδέουν τη φασιστική οργάνωση με κρατικούς μηχανισμούς, με τμήματα του κεφαλαίου ως γνήσιο τέκνο του συστήματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει, η αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης των Χρυσαυγιτών, η απομόνωσή τους, η απαίτηση και επαγρύπνηση για καταδίκη της Χρυσής Αυγής στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Κ. Πασ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ