Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΑΑ.-- Δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων συγκρούσεων για τον έλεγχο της πόλης Αντεν της νότιας Υεμένης, ανέφερε χτες εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού στην πόλη, μιλώντας σε δημοσιογράφους της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian». Νωρίτερα, αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από το περασμένο Σάββατο έχουν ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της πόλης εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Λίβυο στρατηγό ε.α. Χαλίφα Χαφτάρ, δηλώνοντας πρόθυμοι να μοιραστούν «τις ικανότητες και την εμπειρία» τους μαζί του.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες σε δέκα χωριά του νότιου Σουδάν προκάλεσαν τον πνιγμό τουλάχιστον επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δύο. Πλημμύρες σε εκατοντάδες κατοικίες αναφέρθηκαν χτες και στην πρωτεύουσα της χώρας, Χαρτούμ.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Τέσσερις στρατιωτικοί από τη μεικτή δυτικοαφρικανική ένοπλη δύναμη που έχουν συγκροτήσει Νίγηρας, Νιγηρία, Τσαντ και Καμερούν έναντι τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» σκοτώθηκαν χτες, όταν το όχημα με το οποίο κινούνταν χτυπήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στην Μποσό, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Νίγηρα.

ΣΟΦΙΑ.-- Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε χτες μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στη νότια βουλγαρική πόλη Χάσκοβο, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και την Τουρκία, αποτεφρώνοντας περίπου 8.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης. Στο έργο πυρόσβεσης συμμετείχαν πάνω από 100 πυροσβέστες και δασοφύλακες.

ΚΑΡΣΟΝ ΣΙΤΙ.-- Ομοσπονδιακό εφετείο στη Νεβάδα των δυτικών ΗΠΑ απέρριψε την προσφυγή αξιωματούχων του ομοσπονδιακού υπουργείου Ενέργειας για τη δημιουργία μυστικής αποθήκης πυρηνικών όπλων κοντά στο Λας Βέγκας. Εβαλε επίσης φρένο στις προσπάθειες της κυβέρνησης να μεταφέρει μισό τόνο πλουτωνίου από τη Νότια Καρολίνα στη Νεβάδα, σε απόσταση 145 χλμ. βορειοδυτικά του Λας Βέγκας, κρίνοντας πως δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Μόλις λίγες μέρες μετά το διπλό φονικό σε Οχάιο και Τέξας, οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν χτες έναν 18χρονο λευκό Αμερικανό επειδή αναρτούσε στο διαδίκτυο μηνύματα παροτρύνοντας τον κόσμο να επιτεθεί σε κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού και «να πυροβολεί επιτόπου όλους τους ομοσπονδιακούς πράκτορες». Στο σπίτι του στο ανατολικό Οχάιο βρέθηκαν 15 τουφέκια εφόδου, 10 ημιαυτόματα πιστόλια και περίπου 10.000 σφαίρες. Ο ύποπτος ομολόγησε ότι είχε δημοσιεύσει απειλητικά σχόλια στο ίντερνετ, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο «μόνο για ένα αστείο».

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Την Τρίτη πέθανε στην Ισπανία, όπου είχε καταφύγει μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου πρώην Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο Αιγύπτιος εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Χουσέιν Σάλεμ, που είχε ταυτιστεί με τον Μουμπάρακ. Ο Σάλεμ είχε συλληφθεί το 2011, βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης από τις ισπανικές αρχές. Είχε βρει καταφύγιο στην Ισπανία μετά τις λαϊκές κινητοποιήσεις και τις ενδοαστικές κόντρες του 2011, που οδήγησαν στον τερματισμό της εξουσίας του Μουμπάρακ, έπειτα από την καταδίκη του από δικαστήριο του Καΐρου σε επταετή κάθειρξη και πρόστιμα 4 δισ. δολαρίων για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παράνομο προσπορισμό κερδών.

ΟΚΛΑΝΤ.-- Η Νέα Ζηλανδία έγινε η πρώτη χώρα διεθνώς που νομιμοποίησε την πληρωμή μισθών με κρυπτονόμισμα, έπειτα από την Οδηγία που εξέδωσαν το υπουργείο Εσωτερικών Εσόδων και η εφορία για την πειραματική εφαρμογή του από 1η Σεπτέμβρη. Επισημαίνεται πάντως ότι δεν θα γίνονται δεκτά όλα τα κρυπτονομίσματα, αλλά μόνο όσα έχουν ομοιότητες με τα υπάρχοντα επίσημα νομίσματα (π.χ. Bitcoin), ώστε να μην κινδυνεύουν με κυρωτικά μέτρα ή απαγορεύσεις. Το κρυπτονόμισμα είναι αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος που βασίζεται στις αρχές της κρυπτογραφίας και σε εξεζητημένα λογισμικά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ