Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός αντιναύαρχος Τζο Ρίξεϊ ανακοίνωσε, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία από το Πεντάγωνο, πως οι αμερικανικές βιομηχανίες όπλων θα έχουν ολοκληρώσει έως τον ερχόμενο Οκτώβρη, οπότε λήγει το τρέχον οικονομικό έτος, όπλα και στρατιωτικά συστήματα συνολικής αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων (6,6 δισεκατομμύρια λιγότερα από το 2015).

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκπρόσωποι των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» κατηγόρησαν χτες τις οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ, με πρώτο το Συντονιστικό Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), ότι απέτυχαν να δράσουν έγκαιρα για να σώσουν τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Βόρεια Νιγηρία, όπου η εντεινόμενη επισιτιστική κρίση προκαλεί ημερησίως το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Εκατοντάδες διαδηλωτές έστησαν πύρινα οδοφράγματα με ελαστικά αυτοκινήτων και πέταξαν πέτρες σε αστυνομικά τμήματα της πόλης Γκάο του βορείου Μάλι, αντιδρώντας στη θέσπιση προσωρινής τοπικής αρχής που θα αναλάβει την ευθύνη της περιοχής σήμερα στο πλαίσιο περσινής ειρηνευτικής συμφωνίας. Εκπρόσωπος των διαδηλωτών απαίτησε την άμεση αποχώρηση του κυβερνήτη του Γκάο, του υπουργού Ασφάλειας και των επικεφαλής των αστυνομικών αρχών, της χωροφυλακής και του στρατού στην πόλη.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Κατώτατο μισθό που ανέρχεται σε περίπου 200 δολάρια το μήνα, για τις εκατοντάδες χιλιάδες οικιακές βοηθούς που εργάζονται στο Κουβέιτ, θέσπισε χτες το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, μετά τις επανειλημμένες καταγγελίες διεθνών οργανισμών για τα κρούσματα βαριάς εκμετάλλευσης πολλών χιλιάδων μεταναστριών που φτάνουν από αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας για να δουλέψουν στα σπίτια πλούσιων και μεσοαστών Κουβεϊτιανών έναντι πινακίου φακής, ατέλειωτες ώρες, πέφτοντας συχνά και θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης. Στην απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών ρυθμίζονται και όροι που αφορούν τις ώρες εργασίας, όπως μία μέρα αργία, 30 ημέρες ετήσιας άδειας μετ' αποδοχών, 12ωρη ημερήσια εργασία και 13ο μισθό στο τέλος κάθε ετήσιας σύμβασης.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Εκατοντάδες πολίτες από ΗΠΑ, χώρες της Ευρώπη, την Ινδία, την Κίνα κ.α. συνέχισαν να εγκαταλείπουν και χτες με πτήσεις τσάρτερ την πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, από το φόβο ανάφλεξης νέων, πολύνεκρων εμφύλιων συγκρούσεων, σαν κι αυτές που ξέσπασαν την περασμένη βδομάδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ