Κυριακή 15 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Μνημειακό έργο για την Εθνική μας Αντίσταση*

Η Καλαμάτα αποκτά ένα γλυπτικό έργο, αφιερωμένο στην Εθνική μας Αντίσταση.

Το έργο, το οποίο έχει προχωρήσει και πρόκειται να ολοκληρωθεί, οφείλεται στον γλύπτη Χρίστο Ριγανά.

Το μνημειακό έργο προχωρεί στο χώρο κοντά στο Δημαρχείο Καλαμάτας και περιλαμβάνει ανεικονικές γλυπτικές συνθέσεις. Η ανεικονικότητα του γλυπτικού συνόλου θα συμπληρωθεί, κατά τις πληροφορίες μας, με την τοποθέτηση περιμετρικά του βάθρου χάλκινων πλακών με προσδιορισμό ιστορικών στοιχείων από την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, όπως ο χρόνος ίδρυσης του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, κλπ.

Πιστεύεται ότι ο δήμος, σε συνεργασία με το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, θα επισπεύσει τις εργασίες ολοκλήρωσης του μνημείου και ανάδειξης της γύρω περιοχής.

Η πλαστικότητα του γλυπτικού έργου, σε ανεικονικές μορφές, θυμίζει μνημειακά έργα του Μουρ και αποτελεί καινοτομία για την περιοχή, όπου βρίσκονται και άλλα έργα του καλλιτέχνη.

Με την ευκαιρία της σημερινής Μαραθώνιας Πορείας της ΕΕΔΥΕ και των μεγάλων πανελλήνιων εκδηλώσεων για την Αντιφασιστική Νίκη και την Εργατική Πρωτομαγιά, να θυμίσουμε με έντονο τρόπο την υποχρέωση της πολιτείας να υλοποιήσει την απόφαση για την εγκατάσταση του μνημείου στο χώρο εκτελέσεων των 200 και πολλών άλλων αγωνιστών στην Καισαριανή.

Η ΠΕΑΕΑ και ο λαός μας αξίζουν τη σύντομη τοποθέτηση του έτοιμου ήδη μνημειακού έργου, στο ματωμένο χώρο τιμής και μνήμης.

* Στη μνήμη του πατέρα μου.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ