Τετάρτη 15 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Η υπογραφή μιας συμφωνίας για τη δημιουργία ζώνης «ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ Ιράν και ΕΕ θα δημιουργούσε τη βάση για περαιτέρω αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα σε Ιράν και Ρωσία, που αυξήθηκε το 2016 κατά 80%, δήλωσε χτες ο Ιρανός πρέσβης στη Μόσχα, Μέχντι Σανάι.

TEΛ ABIB.-- Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Αμερικανός απεσταλμένος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις «διεθνείς διαπραγματεύσεις», Τζέισον Γκρίνμπλατ, συζήτησαν αργά προχτές βράδυ τρόπους για την επανέναρξη των συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους και την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα. Ο Γκρίνμπλατ είχε χτες ανάλογες συνομιλίες στη Ραμάλα, όπου έγινε δεκτός από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Παράλληλα, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έκαναν χτες επιδρομή στα γραφεία του Παλαιστίνιου αξιωματούχου, Κχαλίλ Τουφάγκλι, συλλαμβάνοντάς τον και κατάσχοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και φακέλους.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, χτες απαγγέλθηκαν και επίσημα κατηγορίες στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, Φρανσουά Φιγιόν, σχετικά με το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται πολλά μέλη της οικογένειάς του. Μεταξύ άλλων, οι κατηγορίες αφορούν κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, συνέργεια σε υπεξαίρεση και παράλειψη της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Στο σκοτάδι κινούνταν χτες οι έρευνες των ιρλανδικών αρχών για τον εντοπισμό της αιτίας που προκάλεσε την, ανεξήγητη, επί του παρόντος, συντριβή ελικοπτέρου διάσωσης της ιρλανδικής ακτοφυλακής με αποτέλεσμα το θάνατο 45χρονης πιλότου, ενώ αγνοούνται άλλα τρία μέλη του πληρώματος. Το ελικόπτερο συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό και η σορός της βρέθηκε έξι ώρες μετά την εκπομπή σήματος SOS.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.-- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε χτες ότι οι εργοδότες μπορούν να απαγορεύουν στους υπαλλήλους τους να φορούν εμφανή θρησκευτικά σύμβολα, στην πρώτη του απόφαση για το θέμα της ισλαμικής μαντίλας στο χώρο εργασίας, έπειτα από τις προσφυγές μίας γυναίκας από τη Γαλλία και μίας από το Βέλγιο, που απολύθηκαν γιατί αρνήθηκαν να βγάλουν τις μαντίλες στο χώρο δουλειάς.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Πειρατές επιτέθηκαν χτες στο φορτηγό πλοίο «Aris 13» που μετέφερε καύσιμα και έφερε σημαία Σρι Λάνκα, μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το πλοίο, απενεργοποιώντας το σύστημα πλοήγησης και αλλάζοντας την πορεία του για τις ακτές της Σομαλίας. Είναι η πρώτη πειρατική επίθεση από το 2012.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ