Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Μακελειό προκάλεσε, το Σάββατο, έξω από την, κατά πλειοψηφία, σουνιτική Σαμάρα, καμικάζι που ανατινάχθηκε σε λεωφορείο που μετέφερε σιίτες για να προσκυνήσουν σε γνωστό σιιτικό τέμενος στην περιοχή. Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται πολλά γυναικόπαιδα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Την ηγεσία του ισραηλινού ΓΕΣ ανέλαβε, από την Κυριακή, ο στρατηγός Μπένι Γκαντζ, αντικαθιστώντας τον Γκάμπι Ασκενάζι, σε μια αλλαγή που ήταν προγραμματισμένη και είχε ανακοινωθεί από τα μέσα καλοκαιριού. Τόσο ο Γκαντζ όσο και ο Ασκενάζι συναντήθηκαν με τον αρχηγό του αμερικανικού ΓΕΣ, ναύαρχο Μάικ Μιούλεν, που έφτασε στο Ισραήλ για επαφές με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά την απομάκρυνση Μουμπάρακ από την εξουσία.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Τελετή μνήμης για τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι πραγματοποιήθηκε, χτες, στο Λίβανο, όπου η ένταση με αφορμή την έναρξη των ακροάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ για το ζήτημα παραμένει εξαιρετικά μεγάλη καθώς η «Χεζμπολάχ» και οι σύμμαχοί της επιμένουν στην απόρριψη κάθε κίνησης και απαγγελίας κατηγορίας από αυτό μιλώντας για «πολιτικά κατευθυνόμενες επιλογές».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ενταλμα σύλληψης εξέδωσε το Σάββατο δικαστήριο της πακιστανικής πόλης Ραβαλπίντι, ενάντια στον πρώην Πρόεδρο της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, με την κατηγορία ότι γνώριζε τις απειλές εναντίον της Μπεναζίρ Μπούτο και δεν έκανε τίποτα να αποτρέψει τη δολοφονία της. Ο ίδιος που βρίσκεται στο Λονδίνο, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραστεί και να λογοδοτήσει ενώπιον του δικαστηρίου.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Δύο στρατιώτες και πέντε «ισλαμιστές αντάρτες», σκοτώθηκαν το σαββατοκύριακο σε μάχη στις νότιες Φιλιππίνες, με τις αρχές να υποστηρίζουν ότι ένας από τους «μαχητές» είναι επικεφαλής οργάνωσης που φέρεται να συνδέεται με την «αλ Κάιντα».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Μόνιμη κατάπαυση του πυρός ζήτησε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας από την Καμπότζη και την Ταϊλάνδη, εκφράζοντας την «ανησυχία» του σχετικά με τις πρόσφατες συγκρούσεις στα σύνορα τους και σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσεις τις μεταξύ τους σχέσεις, με αφορμή το ναό στα σύνορα τους, τον οποίο διεκδικούν και οι δύο χώρες.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο υπέβαλε χτες μήνυση κατά της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ECOWAS) επειδή αναγνωρίζει ως ηγέτη της χώρας του τον αντίπαλό του στις τελευταίες εκλογές, Αλασάν Ουατάρα. Ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παρατείνει επ' αόριστον την απαγόρευση εξαγωγών κακάο, που εξήγγειλε πριν μερικές βδομάδες εάν ο Γκμπάμπο δεν παραδώσει την εξουσία.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Μέσα σε συνθήκες πανικού ποδοπατήθηκαν θανάσιμα 11 άτομα και δεκάδες τραυματίστηκαν στη διάρκεια σαββατιάτικης προεκλογικής συγκέντρωσης του Νιγηριανού Προέδρου Γκουντλακ Τζόναθαν σε μεγάλο αθλητικό στάδιο στο νότιο επίνειο της Νιγηρίας, Πορτ Χαρκούρτ.

TZAKAΡΤΑ.-- Δίωξη κατά του 72χρονου ισλαμιστή κληρικού Αμπού Μπακάρ Μπασίρ διότι φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατικές ενέργειες άσκησαν χτες οι αρχές της Ινδονησίας στη διάρκεια δίκης του κατηγορουμένου. Η υπόθεση θεωρείται δοκιμασία για την ικανότητα της χώρας να καταστείλει τον ισλαμικό εξτρεμισμό καθώς ο Μπασίρ δύο φορές μέχρι τώρα έχει καταφέρει να αποφύγει τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς ξεκίνησε χτες τη διαδικασία αποπομπής του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μλάνταν Ντίνκιτς, που είναι παράλληλα και ηγέτης του νεοφιλελεύθερου κόμματος G-17 που συμμετέχει στον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό. Η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ