Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Βραβείο «Γκίνες» στα ψεύδη για το Ασφαλιστικό

Βραβείο «Γκίνες» στο πολιτικό ψεύδος διεκδικεί η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, για τα όσα είπε αναφορικά με το Ασφαλιστικό. Τι μας είπε; Οτι η κυβέρνησή του δίνει «μεγάλο αγώνα» για «την ουσιαστική προστασία των συνταξιούχων», πράγμα που αποτελεί και «ουσιαστική προεκλογική δέσμευση»! Αυτά τα λέει σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, οι συντάξεις των οποίων περικόπηκαν μέχρι και κατά 40% από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και στα δικά τους χνάρια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επέβαλε από τον περασμένο Ιούλη πρόσθετη μείωση σε όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, μέσα από την αύξηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας. Οσο για τις «προεκλογικές δεσμεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζουμε στον Αλ. Τσίπρα ότι τον περασμένο Γενάρη υποσχόταν αποκατάσταση της 13ης σύνταξης. Οπότε, ας μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη...

Ισχυρίστηκε, ακόμα, ο πρωθυπουργός ότι ο αγώνας που δίνει δεν αφορά μόνο το παρόν αλλά και τις επόμενες γενιές. Τις νέες γενιές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τις έχει καταδικάσει χωρίς αιδώ. Τις επικαλούνται, όμως, μόνο και μόνο για να φορτώσουν τους πατεράδες και τους παππούδες τους, τους σημερινούς συνταξιούχους, με νέες περικοπές και βάσανα. Η νέα δομή του ασφαλιστικού συστήματος που προκρίνει η κυβέρνηση και αναμένεται να φέρει για ψήφιση τον επόμενο μήνα, στοχοποιεί ειδικά τη νέα γενιά. Η επιλογή που έχει κάνει η κυβέρνηση αποτελεί παραλλαγή του συστήματος το οποίο περιγράφεται στο νόμο 3863/2010 και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί όχι σε συντάξεις, αλλά σε φιλοδωρήματα πτωχοκομείου. Ακριβώς, δηλαδή, σε αυτό που δήθεν αντιμάχεται η κυβέρνηση!

***

Ας σκεφτούμε: Στο νέο σύστημα κανένας νέος ασφαλισμένος δεν μπορεί να συνταξιοδοτείται πριν το 67ο έτος της ηλικίας του. Ολόκληρη σύνταξη θα λαμβάνει μόνο στην περίπτωση που θα έχει 12.000 μέρες ασφάλισης, αντί για 10.500 μέρες που ισχύει για τους σημερινούς συνταξιούχους. Η σύνταξη που θα λάβουν οι νέες γενιές θα είναι η μισή σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα (δραστική μείωση του συντάξιμου μισθού, που υπολογίζεται στο σύνολο του εργάσιμου βίου αντί των τελευταίων ετών, ποσοστό αναπλήρωσης μέχρι 50% αντί του 70% έως 80% για τις παλιότερες γενιές). Στη νέα δομή δε θα υπάρχουν τα κατώτερα όρια συντάξεων, που καταργούνται. Η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται δραστικά και περιορίζεται μόνο στο τμήμα που αφορά τη λεγόμενη «εθνική σύνταξη», δηλαδή στα όρια της φτώχειας.

Αυτό το Ασφαλιστικό που προκρίνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου αποτελεί πραγματική μάστιγα και προδιαγράφει γεράματα χωρίς την ελάχιστη προστασία για τις νέες γενιές, αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά εργασίας: Ενας στους δύο νέους είναι άνεργοι, από αυτούς που δουλεύουν ένα μεγάλο μέρος είναι σε προσωρινές και ευέλικτες μορφές εργασίας, με μισό ένσημο ή με «μαύρη εργασία» χωρίς ένσημο, με μισθούς κάτω από τα 500 ευρώ. Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι με αυτούς τους όρους, αυτοί που πρωτίστως οδηγούνται στον κοινωνικό Καιάδα, αυτοί που δεν μπορούν ούτε να ελπίζουν σε συντάξεις, είναι ακριβώς οι νέες γενιές, που προκλητικά επικαλείται ο πρωθυπουργός.

***

Καταφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων που ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια των Ταμείων. Τους μέμφθηκε για το «κούρεμα» στα αποθεματικά τους. Και η κυβέρνησή του τι έκανε; Τους αντέγραψε μέχρι τελείας! Μήπως δεν είναι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ενώ έκανε τη «δική της» ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες, δεν έκανε το ίδιο για τα ασφαλιστικά ταμεία; Δηλαδή, σωστά μέμφεται τους προηγούμενους για το PSI των Ταμείων, όμως όχι μόνο δε γύρισε πίσω ούτε ένα ευρώ από τα 13,5 δισ. που έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά ήρθε με τη σειρά της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδας και όλα τα ταμειακά διαθέσιμα που τους είχαν απομείνει, σφίγγοντας τη θηλιά της ταμειακής τους ρευστότητας.

Πράγματι, ο πρωθυπουργός, όπως υποστήριξε, «δεν κουκουλώνει το πρόβλημα κάτω από το χαλί». Εχει έρθει για να λύσει το πρόβλημα του Ασφαλιστικού, όπως είπε. Και το λύνει. Μόνο που το λύνει για λογαριασμό του κεφαλαίου. Το λύνει με τις ίδιες αντιλαϊκές συνταγές που το «έλυσαν» και οι προηγούμενοι. Γι' αυτό αφήνει ανέπαφους όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό, αυτή που εμφανίζει ως τη δική του «μεταρρύθμιση» είναι αντιγραφή προηγούμενων νόμων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δείχνει και συνέπεια και αποτελεσματικότητα: «Λύνει» το Ασφαλιστικό σε βάρος των συνταξιούχων και κυρίως σε βάρος της νέας γενιάς. Η απάντηση επιβάλλεται να δοθεί με κλιμάκωση της εργατικής - λαϊκής πάλης. Το ΠΑΜΕ βγαίνει μπροστά με τα σημερινά συλλαλητήρια και καλεί σε αποφάσεις για νέα πανεργατική απεργία το Γενάρη.


Γ. ΖΑΧ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ