Παρασκευή 15 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενας 49χρονος Βρετανός οδηγός φορτηγού δικαζόταν στη βόρεια Γαλλία με την κατηγορία της μεταφοράς ατόμου χωρίς επίσημα έγγραφα, επειδή είχε κρύψει ένα τετράχρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν για να τη βγάλει από τη «ζούγκλα του Καλαί», όπως είχε πει για τον καταυλισμό όπου στεγάζονται χιλιάδες μετανάστες σε άθλιες συνθήκες.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Ο ενημερωτικός όμιλος «Αλ Τζαζίρα» ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 30 Απρίλη θα τερματίσει όλες τις δραστηριότητές του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εταιρεία, η απόφαση «οφείλεται στο γεγονός ότι το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι απλά μη βιώσιμο στις οικονομικές προκλήσεις της αμερικανικής αγοράς ΜΜΕ».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σειρά επαφών θα γίνουν την επόμενη βδομάδα γύρω από την προετοιμασία νέων «κυρώσεων» σε βάρος της ΛΔ Κορέας. Μετά την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ για την πραγματοποίηση δοκιμής βόμβας υδρογόνου, δυναμώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες με τη σύσφιξη της συνεργασίας (και στρατιωτικής) των ΗΠΑ - Ιαπωνία - Νότια Κορέα να ξεχωρίζει στην ατζέντα, σε μια περίοδο που οξύνονται οι ανταγωνισμοί σε Ασία - Ειρηνικό και ενώ πολλοί παρακολουθούν τις κινήσεις της Κίνας σε γεωπολιτικό και «αμυντικό» πεδίο.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο εκπρόσωπος του ινδικού ΥΠΕΞ, Βίκας Σουάρουπ, δήλωσε ότι η συνάντηση αξιωματούχων των ΥΠΕΞ Ινδίας - Πακιστάν που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, θα γίνει στο «πολύ κοντινό μέλλον». Η συνάντηση αναβλήθηκε προσωρινά, καθώς το Νέο Δελχί «αξιολογεί» τις κινήσεις των πακιστανικών αρχών για την εξιχνίαση της πρόσφατης επίθεσης που δέχτηκε στρατιωτική βάση της Ινδίας στα σύνορα των δύο χωρών και αποδόθηκε σε ισλαμιστές που εκπαιδεύονται σε πακιστανικά εδάφη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι κάτοχοι τριών τυχερών δελτίων του αμερικάνικου παιχνιδιού τύπου τζόκερ «Ρowerball» σε Καλιφόρνια, Φλόριντα και Τενεσί καλούνται να μοιραστούν σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ παγκοσμίως σε τυχερό παιχνίδι.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Σταθερή είναι η κατάσταση του 92χρονου Ισραηλινού πρώην Προέδρου Σιμόν Πέρες, που υποβλήθηκε με επιτυχία σε μικροεπέμβαση για διάνοιξη φραγμένης αρτηρίας που του είχε προκαλέσει πόνο στο στήθος. Ο Ράφι Βάλντερ, γιατρός και γαμπρός του Πέρες, δήλωσε πως ο ασθενής αισθάνεται καλά, έπειτα από «μια μικρή καρδιακή προσβολή» την οποία υπέστη.

ΜΟΥΣΚΑΤ.-- Δέκα Υεμενίτες πρώην κρατούμενοι στην αμερικανική φυλακή του Γκουαντάναμο έφτασαν χτες στο Ομάν, όπου θα παραμείνουν προσωρινά, «κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής κυβέρνησης για να βοηθήσει να επιλυθεί το πρόβλημα με τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο».

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Δεκάδες διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, συγκρούστηκαν χτες με την αστυνομία στο κέντρο της Βηρυτού, με αφορμή το ανεπίλυτο, εδώ και πολλούς μήνες, ζήτημα αποκομιδής των απορριμάτων στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Η προσωρινή λύση που αποφασίστηκε το Δεκέμβρη για την εξαγωγή των απορριμάτων δεν έχει ξεκινήσει, λόγω διαφορών που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα σε κυβερνητικές και κρατικές υπηρεσίες.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χτες και επίσημα το τέλος της επιδημίας του ιού «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική, καθώς σταμάτησε η μετάδοσή του στη Λιβερία, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν αποκλείονται νέα κρούσματα της νόσου, υπενθυμίζοντας πως ο ιός είχε επανεμφανιστεί δύο φορές στη Λιβερία μετά τη λήξη της επιδημίας.

ΚΑΪΡΟ.-- Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως ανανεώθηκε για ακόμη ένα χρόνο η ανάπτυξη στρατευμάτων σε περιοχές της Ερυθράς Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου, αποφεύγοντας να αναφερθούν σε αριθμό στρατιωτών.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Κρίσιμες συναντήσεις αναμένεται να έχει σήμερα στα Σκόπια ο Επίτροπος Σχέσεων Καλής Γειτονίας της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, με την πολιτική ηγεσία της χώρας και των τριών κοινοβουλευτικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων, με στόχο την προώθηση της προβλεπόμενης διαδικασίας για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο τέλος Απρίλη. Σήμερα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, αναμένεται να υποβάλλει την παραίτησή του και να διορίσει αντικαταστάτη του ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν αφαίρεσε χτες τον πυρήνα από τον αντιδραστήρα του σταθμού του Αράκ, ενώ αναμένεται η επίσκεψη επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στις εγκαταστάσεις του σταθμού, για να επιβεβαιώσουν την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

TΡΙΠΟΛΗ.-- Εκρηξη σημειώθηκε αργά προχτές βράδυ σ' έναν από τους σημαντικότερους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου νότια της λιβυκής πόλης Ρας Λανούφ, στο λιμάνι της οποίας βρίσκεται ένας σημαντικός πετρελαιοεξαγωγικός σταθμός. Η αιτία της έκρηξης δεν έγινε γνωστή. Ωστόσο, στην περιοχή δρουν τις τελευταίες βδομάδες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ