Κυριακή 14 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Γρηγοριάδης Κώστας

Παρά την πρόσφατη, φαινομενική, «φαγωμάρα» ανάμεσα στον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και τον υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, για το πώς καλύτερα θα διαχειριστούν το ζήτημα της αύξησης του κόστους δανεισμού, οι κυρίαρχες δυνάμεις προχωρούν σε νέα «έκτακτα» μέτρα λιτότητας, ένα μήνα σχεδόν μετά την έγκριση άλλου «πακέτου» 79 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μετά από αλυσιδωτές συναντήσεις με τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους», δημάρχους και περιφερειάρχες, την Παρασκευή συνεδρίασε εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει επιπρόσθετα μέτρα 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2012 και 25 δισεκατομμυρίων για το 2013.

Εκτός από περικοπές στις δαπάνες στις Περιφέρειες, που θα φτάσουν σχεδόν τα 9 δισεκατομμύρια για το 2012 και 2013, οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ιταλίας προωθούν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με περαιτέρω διευκόλυνση των απολύσεων, περιορισμό στο δικαίωμα απεργίας, μείωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κ.ά. Προχωρούν τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων κρατικών εταιρειών, ενώ καλούν τους δήμους να πουλήσουν τις συμμετοχές τους σε τοπικές δημόσιες εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις θεωρούνται δεδομένες, ενώ θα υπάρξουν περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων. Σε αυτά προστίθεται και η επιβολή «φόρου αλληλεγγύης».

Σε όλα τα παραπάνω, η αστική τάξη και οι φορείς της βρίσκουν συμμάχους τις ηγεσίες των συμβιβασμένων συνδικάτων, που για χρόνια καλούν τους εργάτες να υποταχθούν στο δήθεν ρεαλισμό του μονόδρομου της ...καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


Κ. Χ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ