Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Εξέπνευσε χτες σε νοσοκομείο της Ουγκάντα μία 50χρονη Κονγκολέζα, λίγα 24ωρα αφότου μολύνθηκε από τον αιμορραγικό ιό «Εμπολα» από τον οποίο είχε αρρωστήσει το 5χρονο εγγόνι της. Οι υγειονομικές αρχές στην Ουγκάντα είναι σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ απαγόρευσαν τις δημόσιες συναθροίσεις στην περιοχή Κασέσε στα δυτικά της χώρας, από το φόβο πρόκλησης επιδημίας παρόμοιας με αυτήν που πλήττει από πέρσι τη ΛΔ Κονγκό.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο Αχμετ Λαμπάτ έφθασε χτες στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, με την ιδιότητα του ειδικού απεσταλμένου της Αφρικανικής Ενωσης σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ δυνάμεων της αντιπολίτευσης και του στρατιωτικού μεταβατικού συμβουλίου. Νωρίτερα, χτες, η Ενωση Σουδανών Επαγγελματιών κατήγγειλε το στρατό πως συνεχίζει τις συλλήψεις και την τρομοκράτηση αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Στη φυλακή κλείστηκε χτες ο πρώην πρωθυπουργός της Αλγερίας Αμπντελμαλίκ Σιλάλ με απόφαση εισαγγελέα, καθώς κρίθηκε ύποπτος για διαφθορά και διασπάθιση δημόσιων κεφαλαίων. Διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2014 έως το 2017. Προχτές, φυλακίστηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμεντ Ουβάχια.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ επικύρωσε το αμερικανικό αίτημα για την έκδοση στις ΗΠΑ του ιδρυτή του «WikiLeaks» Τζούλιαν Ασάνζ, ένα 24ωρο προτού παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου. Ο 47χρονος Ασάνζ κατηγορείται ότι συνωμότησε για να πάρει απόρρητες πληροφορίες από κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, παραβαίνοντας τον νόμο περί κατασκοπείας. Κρατείται σε φυλακή στο Λονδίνο για ποινή φυλάκισης 50 βδομάδων με πρόσχημα την παραβίαση όρων αποφυλάκισής του το 2012, όταν κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα δεχόταν πληροφορίες από ξένη χώρα, αν ήταν βλαπτικές για έναν αντίπαλό του, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020, αποτελεί «προσβολή της αμερικανικής δημοκρατίας», δήλωσε χτες η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

ΡΙΑΝΤ.-- Στο πλαίσιο «μεταρρυθμίσεων» που λανσάρει εδώ και καιρό ο πρίγκιπας διάδοχος στο θρόνο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εντάσσονται τα χτεσινά εγκαίνια στην πόλη Τζέντα του πρώτου κέντρου νυχτερινής διασκέδασης της γνωστής αλυσίδας κλαμπ «White» που λειτουργούν σε πόλεις χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως η Βηρυτός, το Ντουμπάι κ.ά. Το κλαμπ ονομάζεται «White Saudi Arabia», δεν θα σερβίρει αλκοόλ και ξεκίνησε χτες τη λειτουργία του με πρόγραμμα του προσκεκλημένου καλλιτέχνη μουσικής R&B Ne-Yo.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ