Σάββατο 14 Απρίλη 2012 - Κυριακή 15 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ντίλμα Ρουσέφ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, ακολουθεί πιστά τα χνάρια του προκατόχου της Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στοχεύοντας πάντα στην ολοένα και μεγαλύτερη αναβάθμιση της χώρας και στην αναρρίχησή της στις υψηλότερες θέσεις της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας.

Η θέση της στην ομάδα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), η καθαρά επεκτατική της πολιτική με επενδύσεις στην Αφρική, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και οι αναδιαρθρώσεις υπό «σοσιαλδημοκρατικό μανδύα» στο εσωτερικό της, ήδη έχουν αποφέρει αποτελέσματα αναδεικνύοντάς τη πρόσφατα στην έκτη οικονομία του πλανήτη, ξεπερνώντας τη Βρετανία με τη Γαλλία να νιώθει καυτή την ανάσα της στην προσπάθεια διεκδίκησης της πέμπτης θέσης.

Οι επιδιώξεις της αστικής τάξης της Βραζιλίας, φάνηκαν και με την «ανεπίσημη», όπως εμφανίστηκε, επίσκεψη της Ρουσέφ στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ομπάμα, όπου διαφάνηκαν τόσο ταυτίσεις όσο και αντιθέσεις συμφερόντων όπως η στάση απέναντι στο Ιράν και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Επίσης η Βραζιλία πιο επιτακτικά πλέον διεκδικεί αναμόρφωση του ΟΗΕ και βέβαια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πάντως αυτή η «βιασύνη» εξηγείται καθώς η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση τα τελευταία χρόνια (Λούλα, Ρουσέφ) σήμανε αστρονομικά κέρδη για το εγχώριο και το πολυεθνικό κεφάλαιο άρα και μεγαλύτερη όρεξη. Πάντως αυτή η ραγδαία καπιταλιστική ανάπτυξη δεν έχει αλλάξει την πραγματικότητα για τα λαϊκά στρώματα, ενώ ήδη βγαίνουν και αναλύσεις ότι η κρίση στον «γίγαντα» της Λατινικής Αμερικής, είναι προ των πυλών.


Χρ.Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ