Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, ζήτησε χτες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού να ασκήσει πίεση για να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή των καθυστερημένων, εδώ και χρόνια, προεδρικών εκλογών στη ΛΔ Κονγκό, που προσδιορίστηκαν πρόσφατα για τις 23 Δεκέμβρη 2018. Σε μία προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή των ΗΠΑ σε μία χώρα με άφθονο ορυκτό πλούτο προς όφελος των μονοπωλίων τους, κατήγγειλε υποκριτικά τις αρχές του Κονγκό για τη χρήση αιματηρής βίας σε βάρος αντικυβερνητικών διαδηλωτών, οι οποίοι διεκδικούν τη διεξαγωγή άμεσων εκλογών, την ελευθερία της έκφρασης και της ελεύθερης συνάθροισης.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Η αύξηση στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, κυρίως στις ΗΠΑ, είναι πιθανόν να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης το 2018, προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), αναθεωρώντας ανοδικά την εκτίμηση για την αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο το τρέχον έτος στα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την προηγούμενη πρόβλεψη για 1,3 εκατ. βαρέλια.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Βρετανικό δικαστήριο αρνήθηκε, ξανά, χτες, να ακυρώσει το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Αυστραλού ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, εμποδίζοντας την έξοδό του από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε το 2012 για να γλιτώσει τη σύλληψη και την απέλασή του στις ΗΠΑ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τέσσερις Αφροαμερικανοί, που φυλακίστηκαν άδικα για σχεδόν δύο δεκαετίες, κατέθεσαν αγωγή εναντίον της αστυνομίας στο Σικάγο, καταγγέλλοντας ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά των αστυνομικών που διεξήγαγαν την έρευνα οδήγησε στην εσφαλμένη καταδίκη τους για μια διπλή δολοφονία.

ΚΑΪΡΟ.-- Οι αιγυπτιακές δυνάμεις σκότωσαν χτες άλλους 10 ύποπτους τζιχαντιστές και συνέλαβαν άλλους 400 υπόπτους, ανάμεσά τους πολλοί ξένοι, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας επιχείρησης που πραγματοποιούν στη Χερσόνησο του Σινά από τις 9 Φλεβάρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ