Τρίτη 14 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Κόντρα σε «θεούς και δαίμονες»

Πάνω από τρεις βδομάδες παραμένουν στα μπλόκα σ' όλη τη χώρα οι μικρομεσαίοι αγρότες, δίνοντας σκληρή μάχη για την επιβίωσή τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους εξοντώνει. Απέναντί τους έχουν «θεούς και δαίμονες», που χρησιμοποιούν θεμιτά και αθέμιτα μέσα, με βασικό στόχο να υπονομεύσουν και να συκοφαντήσουν τον αγώνα τους, να πλήξουν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Εν πρώτοις, είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνει ούτε πόντο από την απόφασή της να εφαρμόσει όλα τα μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο και στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ. Αυτήν ακριβώς τη στάση κράτησε το κυβερνητικό κλιμάκιο και στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, δηλώνοντας ότι δεν θα ικανοποιηθεί ούτε ένα από τα αιτήματα επιβίωσης των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών.

Εγινε, έτσι, φανερό ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας στα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει, κατά γράμμα και μέχρι τέλους, την πολιτική που ευνοεί τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας στα χέρια λίγων καπιταλιστών, όπως προωθείται μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και τα άλλα κυβερνητικά μέτρα. Η πολιτική αυτή έχει ως συνέπεια το ταχύτερο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

***

Απέναντι στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες, παρά τις αντιπολιτευτικές τους κορόνες, στέκονται επίσης η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης. Μοιράζονται με την κυβέρνηση τον ίδιο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, με μοχλό την παραπέρα καπιταλιστικοποίηση του αγροτικού τομέα, με εργαλείο την ΚΑΠ και τον πυρήνα των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές και διαφωνίες.

Υπηρετούν από κοινού το στόχο της «κοινωνικής συνοχής», της υποταγής δηλαδή του λαού στους στόχους του κεφαλαίου, γι' αυτό εναντιώνονται σε κάθε διεκδικητικό αγώνα που προβάλλει αιτήματα και στόχους που αμφισβητούν την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων σε βάρος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, καθώς και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που συντονίζει τις κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, προς αυτή την κατεύθυνση οργανώνει τον αγώνα και γι' αυτό είναι «καρφί στο μάτι τους».

Ολοι αυτοί θα ήθελαν οι αγρότες να «διαλέγονται» με τις κυβερνήσεις και τους άλλους αστικούς «θεσμούς» για το πώς - στο πλαίσιο αυτής της αντιλαϊκής φιλομονοπωλιακής πολιτικής - θα συμβιβαστούν με τη «μοίρα» τους και θα αποδεχτούν να φύγουν από τη μέση μια ώρα αρχύτερα, ώστε να ωφεληθούν περισσότερο οι μεγάλοι. Κάτι, δηλαδή, σαν τις αλήστου μνήμης τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, τις οποίες, τώρα, πάνε να αναπληρώσουν τα διάφορα «σχήματα» που δρουν, περιοδικά, μέσα στο αγροτικό κίνημα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών - καπιταλιστών.

***

Βρώμικη επίθεση ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα εξαπολύει και η φασιστική Χρυσή Αυγή, δρώντας και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως παντού, ως το μακρύ χέρι του συστήματος. Μην μπορώντας να χωνέψει ότι, παρά τις επίμονες προσπάθειές της, δεν κατάφερε να πατήσει το φασιστικό της «πόδι» στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ώστε να τις υπονομεύσει «εκ των ένδον», εκτοξεύει από μακριά φαιά λάσπη σε βάρος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με στόχο ν' αποκόψει τους μικρομεσαίους αγρότες από αυτό.

Στον ίδιο «ντορό» της αισχρής συκοφάντησης του οργανωμένου αγροτικού κινήματος κινούνται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΛΑΕ, αναπαράγοντας τις βρωμιές της φασιστικής Χρυσής Αυγής περί «προδοσίας του αγώνα των αγροτών», περί «μπλόκων όπου οι αγρότες δεν αγωνίζονται, αλλά καλοπερνάνε» κι άλλα παρόμοια.

Κόντρα, λοιπόν, σε «θεούς και δαίμονες», οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι συνεχίζουν τον αγώνα για το ψωμί και για το δίκιο τους. Αλλά και για ν' ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας, ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων και προς όφελος του λαού. Το σημερινό πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στην Αθήνα, είναι ακόμα μια σκληρή μάχη στην πορεία αυτού του αγώνα που θα είναι μακρύς και πολύμορφος.


Π. Ρ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org