Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Την παράταση της εφαρμογής του στρατιωτικού νόμου στην περιοχή Μιντανάο της χώρας αποφάσισε το Κογκρέσο των Φιλιππίνων, επικαλούμενο τις ανάγκες «αντιμετώπισης της απειλής των μουσουλμάνων εξτρεμιστών». Μάλιστα, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας υποστήριξαν ότι ένοπλοι που είναι πιστοί στο «Ισλαμικό Κράτος» ανασυγκροτούνται και στρατολογούν νέους μαχητές.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στη συνοικία Μπαϊτσιανγκζί, αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για τις συνθήκες που ζουν πολλοί εργαζόμενοι φτάνοντας στην πρωτεύουσα, αναζητώντας μεροκάματο. Πριν μερικές βδομάδες είχε προκληθεί κι άλλη, αντίστοιχη πυρκαγιά, με συνολικά 19 θύματα.

ΣΑΝΑΑ.-- Πάνω από 40 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 90 τραυματίστηκαν χτες, στη διάρκεια βομβαρδισμού της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της σε στρατόπεδο κρατουμένων που ελέγχεται από τους Σιίτες αντάρτες Χούτι στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα. Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ διαπιστώνουν ότι οι Σαουδάραβες, παρά τις αρχικές ανακοινώσεις τους, δεν έχουν χαλαρώσει το φονικό εμπάργκο σε λιμάνια της χώρας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξιώνει να μειωθεί κατά επιπλέον 250.000.000 δολάρια ο διετής προϋπολογισμός λειτουργίας του ΟΗΕ (2018-2019), προτείνοντας διάφορες περικοπές. Παράλληλα, χτες βράδυ ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο του Προέδρου Τραμπ ότι η Ομαρόσα Μ. Νιούμαν, πρώην τηλεπερσόνα που έγινε διευθύντρια επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στο Λευκό Οίκο, παραιτήθηκε για να «ακολουθήσει άλλες ευκαιρίες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ