Κυριακή 14 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυριακή 14/11
  • Στην Αθήνα οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» (φωτ. Αργ. Μπακιρτζής)
    Στην Αθήνα οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» (φωτ. Αργ. Μπακιρτζής)
    Με την όπερα του Μότσαρτ «Ντον Τζοβάνι» ξεκινά το πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής της Λυρικής.
  • Ο Ηλίας Πλαστήρας, νέος δεξιοτέχνης του κλαρίνου, εμφανίζεται (10 μ.μ.), με την ηπειρώτικη ζυγιά του, στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210-9270.628).
Δευτέρα 15/11
  • Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων συναντά την ρεμπέτισσα Μαριώ, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210-5203.661), κάθε Δευτέρα και Τρίτη (10 μ.μ.). Μαζί τους, το συγκρότημα «Ομαδική Απόδραση» και ο Βασίλης Δραμουντάνης.
  • O Βασίλης Λέκκας συνεχίζει τις μουσικές παραστάσεις του «Δίπλα στο ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210-2610.444), κάθε Δευτέρα και Τρίτη (9.30 μ.μ.).
  • Αφιερωμένη στον στιχουργό Παρασκευά Καρασούλο είναι η βραδιά (9 μ.μ.), στα Ξύλινα του Δήμου Καισαριανής.
  • Κάθε Δευτέρα, στο «Καφεθέατρο» (Κοδριγκτώνος 2), το συγκρότημα «Τακίμ» παρουσιάζει ένα μουσικό ταξίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, σε Ελλάδα, Τουρκία και Βαλκάνια.
Τρίτη 16/11
  • Τζαζ - μπλουζ διαδρομές από τους «Drumbone», στις 10.30 μ.μ., στο «Guru» μπαρ (πλ. Θεάτρου 10, Ψυρρή).
Τετάρτη 17/11
  • Ο διεθνούς φήμης πιανίστας Κρις Τζάρετ, με τη συντροφιά του, παρουσιάζει στο «Καφεθέατρο» τζαζ διασκευές σε ελληνικά παραδοσιακά, ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια.
Πέμπτη 18/11
  • Στη «Σφεντόνα» (Αλεξάνδρας 22, τηλ. 210-8253.991) ξεκινούν τις εμφανίσεις τους οι Γλυκερία, Κώστας Μακεδόνας, Μελίνα Κανά και Γεράσιμος Ανδρεάτος. Παραστάσεις: Πέμπτη - Κυριακή. Επιμέλεια προγράμματος: Ιεροκλής Μιχαηλίδης.
  • Ο Chuck Prophet, κιθαρίστας των «Green On Red», παρουσιάζει το νέο του άλμπουμ και παλιές αγαπημένες ιστορίες, σήμερα και αύριο, στο Μικρό Μουσικό Θέατρο.
  • Λουδοβίκος των Ανωγείων - Μαριώ στο «Συρμό»
    Λουδοβίκος των Ανωγείων - Μαριώ στο «Συρμό»
    Στο «Συρμό» εμφανίζεται το «Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό» με τζαζ, μπλουζ, έντεχνο ήχο και παραδοσιακά ακούσματα.
  • Παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια παρουσιάζει η Καίτη Κουλιά, στην «Αλλη Οχθη».
  • Μία τρυφερή, αέρινη και διάφανη απεικόνιση στα «μυστικά» τοπία της Ελλάδας, είναι οι είκοσι ακουαρέλες του Χέρμαν Μπλάουτ, που παρουσιάζονται (8 μ.μ.) στην γκαλερί «Mary Alexiou - Athens art space» (Χάριτος 42). Στα εγκαίνια θα μιλήσει ο Χάρης Καμπουρίδης. Διάρκεια έως 11/12.
Παρασκευή 19/11
  • Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους, στο «Συρμό» (κάθε Παρασκευή και Σάββατο, 10 μ.μ.). Προσκαλούν σ' ένα ξέφρενο πάρτι, με τις πιο γνωστές τους επιτυχίες, γεμάτο εκπλήξεις.
  • Ο εξαίρετος δεξιοτέχνης του λαούτου Χρήστος Ζώτος συμπράττει με τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο (κλαρίνο), στην «Αλλη Οχθη».
  • Οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» ξεκινούν τις εμφανίσεις τους «Δίπλα στο Ποτάμι».
  • Τα 12 χρόνια της γιορτάζει η «Libra Music» με βδομάδα εκδηλώσεων (19-27/11), στο «Cafe Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι, 210-7560.102). Σήμερα εμφανίζονται οι Μοχάμεντ Αραφά - Χάικ Γιαζιτζιάν. Φιλική συμμετοχή: Ορφέας Περίδης. Αύριο εμφανίζονται οι Γιώργος Μαγκλάρας - Ανδρέας Γεωργίου. Φιλική συμμετοχή: Σαββίνα Γιαννάτου, Χριστίνα Πιερή.
  • Ευρυδίκη - Δ. Κοργιαλάς
    Ευρυδίκη - Δ. Κοργιαλάς
    «Φως - ρυθμός», τιτλοφορείται η έκθεση της Ισιδώρας Μανουσάκη, που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στο χώρο τέχνης «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45). Οπως σημειώνει η Α. Σχινά, η ζωγράφος παρουσιάζει «μια "ένδον φύση", που τις αφορμές της αντλεί από την καθημερινή παρατήρηση και από τις προσωπικές της ανακλήσεις της μνήμης». Διάρκεια έως 4/12.
Σάββατο 20/11
  • Βραδιά Γκρεκάνικου τραγουδιού στην «Αλλη Οχθη».
  • Λόγια και ήχοι της καρδιάς από τον Χρήστο Θηβαίο, στις 11 μ.μ., στον «Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης).
  • Η παιδική παράσταση για αφηγητή και μικρό σύνολο «Ο Μόμο και τα μουσικά όργανα» παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μελωδικό «καρέ» στη «Σφεντόνα»
Μελωδικό «καρέ» στη «Σφεντόνα»
Δάσκαλος και μαθητής

Παράλληλη έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Μαυροΐδη (1912-2003) και του Πάνου Φειδάκη (1956-2003) εγκαινιάζεται αύριο στις 8 το βράδυ, στην γκαλερί της «Ερσης» (Κλεομένους 4). Η έκθεση διαπραγματεύεται την αλληλεπίδραση της πλαστικής του δασκάλου και του μαθητή, αλλά και την ανεξάρτητη πορεία τους στο χώρο της τέχνης. Οπως σημειώνεται, «ο Γ. Μαυροΐδης ήταν μοναδικός, γιατί όταν έπιανε στα χέρια του το πινέλο, κατάφερνε να μεταφράζει την όρασή του, δίνοντας το νόημα των πραγμάτων στη γλώσσα της ζωγραφικής». «Δεν είδα ποτέ», έγραφε ο Γιάννης Τσαρούχης, «με ένα τίποτα να γίνεται ένα αποτέλεσμα τόσο βαρύ και γεμάτο».

Ο Π. Φειδάκης, με τη σειρά του, άξιος μαθητής του Γ. Μαυροΐδη με διαφορετική όμως πορεία, πλάθοντας το «γαλάζιο του όνειρο, αποτύπωνε εικαστικά αυτά που πίστεψε και σκέφτηκε για τα πράγματα της ζωής: σάρκα, λουλούδι, γυναίκα ή τοπίο. Ολα όσα αιχμαλώτισε με τις πινελιές του βαδίζοντας κατά τη διάθεση της παλέτας του και ιχνογραφώντας πάνω στο χαρτί του μυστικούς ρυθμούς της ζωής του». Σημειώνουμε ότι τα παρουσιαζόμενα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Γ. Κυνηγόπουλου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 του Δεκέμβρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ