Κυριακή 14 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Γιατί δεν ησυχάζει αυτός ο θεός - λαός;

Προοδευτικός διανοητής - μαρξιστής ο Παναγής Λεκατσάς, που «έφυγε» νωρίς και διέθετε σπάνια αρχαιογνωσία, διατυπώνει στα βιβλία του, αναφορές σε κοινωνικά ζητήματα διαχρονικής σημασίας, σε παραλληλισμό με τα τρέχοντα.

Εγκλειστος στο Μακρονήσι, έκανε σοφές αναλύσεις σε μικρές ομάδες, που μέσα στις φοβερές συνθήκες παρακολουθούσαν το λόγο του.

Σε ένα από τα βιβλία του με τίτλο: «Οι πόλεμοι των δούλων» - Εκδοτικόν Ινστιτούτον Αθηνών - 1957 - γίνεται αναφορά στη διαχρονικότητα των κοινωνικών αγώνων που είναι χαρακτηριστική: «Γιατί δεν ησυχάζει ετούτος ο θεός - (λαός) - ο εύνους, ο Αριστόνικος, ο Αθηνίωνας, ο Σπάρτακος, ο Ιησούς, μα κατεβαίνει κάθε τόσο, για να ξανασταυρωθεί, όσο να λείψουν τα καρφιά των σταυρωτών του (σ.σ. διάβαζε των εκμεταλλευτών του);..

Και διότι, - συνεχίζει - ο Χριστός - λαός δεν ήρθε «βαλείν ειρήνην αλλά μάχαιραν». Και με την ιδιοτυπία του που τον χαρακτήριζε συμπληρώνει:

«Αλλο δε μένει, αλήθεια, των πληθών, παρά τ' αλάργεμα από τον κόσμο του δυναστή...»

Στο ιουδαϊκό έργο, όπως χαρακτηρίζει την «Αποκάλυψη» του Ιωάννη, ακούγεται,

«... ολοκάθαρα ο βόγκος κ' η φοβέρα των φτωχών και των αλυσιδωμένων λαών, κατά των πλουσίων και το στυλοπάτι τους, τη Ρώμη - (σ.σ. όπως θα λέγαμε σήμερα για το καπιταλιστικό Imperium). Ενα imperium που χαρακτηρίζει ως «τη μεγάλη μητέρα των πορνών και των βδελυγμάτων... Οι αλυσόδετοι λαοί, καλοφρουρούνται από τις λεγεώνες και από τους ντόπιους (τους υποταγμένους και ξενοκίνητους).

Με τη γλωσσοπλαστική του ικανότητα καταγγέλλει.

«... Η ισοσύνη (ισότητα) μπροστά στο θεό, όχι μόνο δεν καταλεί την Ανισοσύνη, πάνου στη γη, μα τήνε δικαιώνει κι όλας και την καλοθεμελιώνει... Το πρόβλημα της σκλαβιάς είναι στοιχείο στο σύστημα του θεόχτιστου κόσμου»... (όπως των ξαναγεννημένων Χριστιανών του Μπους).


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ