Κυριακή 14 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μουχάμαντ αλ Μούρσι

Τεταμένη είναι εκ νέου η κατάσταση στην Αίγυπτο με τον, 100 ημερών, Πρόεδρο Μουχάμαντ αλ Μούρσι να προσπαθεί να ισορροπήσει στη νέα κλιμάκωση στη σύγκρουση εξουσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την ανατροπή Μουμπάρακ μέχρι σήμερα στους κόλπους του αστικού συστήματος ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και αστικές δυνάμεις, με το διαγκωνισμό συχνά να λαμβάνει θρησκευτικό μανδύα, λόγω της πρότασης για το νέο σύνταγμα που ισλαμιστές επιχειρούν να εισάγουν το νόμο της «σαρία». Ετσι σημειώθηκαν και συγκρούσεις την Παρασκευή στη γνωστή πλατεία Ταχρίρ. Η ουσιαστική σύγκρουση αφορά στο ποια μερίδα της αστικής τάξης θα διαχειριστεί το καπιταλιστικό σύστημα και θα κάνει τις μπίζνες με τις πολυεθνικές.

Αφορμή για τη νέα όξυνση αποτέλεσε η αθώωση 24 αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας επί Μουμπάρακ που κατηγορούνταν ως υπεύθυνοι για την πιο γνωστή σκηνή των διαμαρτυριών που οδήγησαν στην εκδίωξη Μουμπάρακ, όταν άνδρες των παραστρατιωτικών δυνάμεων του τότε καθεστώτος επιτέθηκαν σε διαδηλωτές με άλογα και καμήλες, προκαλώντας δεκάδες νεκρούς και πολλαπλάσιους τραυματίες.

Η απόφαση προκάλεσε λαϊκές αντιδράσεις και ο Μούρσι έσπευσε να απομακρύνει με προεδρικό διάταγμα τον γενικό εισαγγελέα του οποίου η τελική αγόρευση εκτιμήθηκε ότι διευκόλυνε την αθώωση. Ο γενικός εισαγγελέας αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη θέση του, ενώ άλλοι ανώτεροι δικαστικοί αντέδρασαν, θυμίζοντας ότι δεν έχει συνταγματικά τη δικαιοδοσία ο Μούρσι να αποπέμψει τον εισαγγελέα.


Ε. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ