Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Στα Τάρταρα τα μεροκάματα

«Η ολομέτωπη επίθεση στους μισθούς και στα μεροκάματα μέσα από την ανατροπή και επί της ουσίας κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (...) πετσοκόβει το εργατικό εισόδημα, στερώντας από την εργατική οικογένεια ακόμα και τα στοιχειώδη. Στρατηγικός στόχος αυτής της επίθεσης είναι να γίνει ακόμα πιο φτηνή η τιμή της εργατικής δύναμης, να συμπιεστεί η αξία της στο έσχατο επίπεδο. Ηδη (...) έριξαν τους μισθούς πάνω από 10%.

Στους ουρανούς τα καπιταλιστικά κέρδη

(...) η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, η μη επέκταση των κλαδικών σε ολόκληρο τον κλάδο, η κατάργηση της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο, σηματοδοτεί μια νέα αφαίμαξη μισθών και μεροκάματων που θα είναι καταστροφική για τους εργαζόμενους (...) η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου που καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις, θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα από 10% έως 30%. Οι απώλειες των εργαζομένων και η αντίστοιχη κερδοφορία για το μεγάλο κεφάλαιο θα ανέλθει στα 4,5 δισ. ευρώ έως 13,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, δηλαδή, νομοθετεί την απροκάλυπτη ληστεία του εργατικού εισοδήματος και με μια διάταξη μεταφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της εργοδοσίας.

Με όπλο τους την "ανταγωνιστικότητα"

Να τι σημαίνουν οι επικλήσεις της κυβέρνησης για την ανταγωνιστικότητα που πρέπει να πετύχει η ελληνική οικονομία απέναντι στα γειτονικά κράτη. Το λένε οι ίδιοι: Με τις σαρωτικές ανατροπές επιδιώκουν να ρίξουν τους μισθούς στα επίπεδα μισθών Βουλγαρίας και Ρουμανίας, προς χάριν της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Η ανταγωνιστικότητα είναι το όχημα, με το οποίο η πλουτοκρατία θα σαρώσει, στην κυριολεξία, το εργατικό εισόδημα. Θα αρπάξει και το τελευταίο ψίχουλο από το τραπέζι του εργάτη. Κάθε μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 1% μεταφράζεται σε κέρδη ύψους 450 εκατομμυρίων περίπου για το κεφάλαιο, σε ετήσια βάση. Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργούν και επιχειρησιακές συμβάσεις σαν αυτή που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ στον ΟΤΕ, με δραστική μείωση μισθών, εξασφαλίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη για τη συγκεκριμένη εργοδοσία, αλλά και λειτουργώντας ως πιλότος συνολικά για τα επίπεδα των μισθών στη χώρα μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, κινούνται όσα προβλέπουν οι τροπολογίες της κυβέρνησης για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων σε πρώην ΔΕΚΟ και αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις όπως π.χ. ΔΕΗ και ΕΛΠΕ (...)

Συναγερμός

Ο κίνδυνος για την εργατική τάξη είναι μεγάλος. Και η απάντηση πρέπει να είναι άμεση, αποφασιστική και μαζική. Πρώτο βήμα η γενική πανεργατική απεργία» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ