Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Σε κατάσταση συναγερμού κηρύχτηκε χτες μεγάλο μέρος των Φιλιππίνων, γύρω και από την πρωτεύουσα Μανίλα, καθώς επιστήμονες προειδοποίησαν ότι επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου Τάαλ, που μπορεί να προκαλέσει και τσουνάμι. Εκλεισαν σχολεία και επιχειρήσεις, ματαιώθηκαν εκατοντάδες διεθνείς πτήσεις.

ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΪ.-- Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν το Σαββατοκύριακο τη ζωή τους στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ εξαιτίας σφοδρής κακοκαιρίας. Αλλοι 3.000 Αμερικανοί έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα προχτές λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε πολλά κτίρια στο Μπάουντ Μπρουκ του Νιου Τζέρσεϊ, ενώ τουλάχιστον 100 κάτοικοι της περιοχής εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

ΖΑΓΡΕΜΠ.-- Σε εξέλιξη είναι η έρευνα των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών της Κροατίας για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας στο Αντράσεβατς, από την οποία έξι ηλικιωμένοι βρήκαν τραγικό θάνατο. Η Συνήγορος του Πολίτη στην Κροατία, Λόρα Βίντοβιτς, δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση και τη Βουλή αρκετές φορές για την ανεπαρκή εποπτεία των οίκων ευγηρίας, όπου διαμένουν περισσότεροι από 5.000 ηλικιωμένοι σε όλη τη χώρα.

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 43 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε Αφγανιστάν και Πακιστάν τις τελευταίες μέρες, όπου ένα νέο κύμα κακοκαιρίας έφερε στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες ζωής για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την έναρξη νέας «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης στις νοτιοανατολικές επαρχίες, με την κωδική ονομασία «Kapan-3» και τη συμμετοχή άνω των 800 ανδρών από διάφορα σώματα ασφαλείας.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Σομαλοί τζιχαντιστές σκότωσαν χτες τρεις δάσκαλους στην Κένυα, κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Σομαλία. Μέλη της ίδιας οργάνωσης επιτέθηκαν επίσης σε αστυνομικό τμήμα και κατέστρεψαν στύλο του τηλεφωνικού δικτύου στην έφοδο που εξαπέλυσαν νωρίτερα στην κομητεία Γκαρίσα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Απελαύνονται τουλάχιστον 12 Σαουδάραβες δόκιμοι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας μετά από έρευνα που διενεργήθηκε με αφορμή τη φονική επίθεση 21χρονου ομοεθνούς τους τον περασμένο μήνα σε στρατιωτική βάση στην Πενσακόλα προκαλώντας το θάνατο τριών Αμερικανών ναυτών και τον τραυματισμό άλλων οκτώ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ στο Ισραήλ και την «αντιμουσουλμανική», όπως υποστήριξε, πολιτική των ΗΠΑ. Χτες, πάντως, ο Αφροαμερικανός γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, που διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2020, ανακοίνωσε ότι τερματίζει την εκστρατεία του επικαλούμενος έλλειψη χρηματοδότησης.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσαν ότι «σε λίγους μήνες» θα λειτουργήσει ο πρώτος από τους τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες του σταθμού Ενέργειας στο Μπαρακάτ μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις.

ΑΜΜΑΝ.-- Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ