Σάββατο 14 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

TΡΙΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ.-- Ο Λίβυος ε.α. στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ επισκέφθηκε την Τετάρτη το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» που πλέει στη Μεσόγειο, μετέδωσε χτες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Η ίδια πηγή σημείωσε πως ο ε.α. στρατηγός μίλησε στον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, μέσω τηλεδιάσκεψης «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή».

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την έντονη αντίδραση των σερβικών αρχών προκαλεί η απόφαση των γαλλικού δικαστηρίου να αφήσει προσωρινά ελεύθερο τον πρόσφατα συλληφθέντα πρώην πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου και πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ Ράμους Χαραντινάι, βάσει εντάλματος σύλληψης της Ιντερπόλ για κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου την περίοδο 1998 - '99. Ωστόσο, το δικαστήριο απαγόρευσε την έξοδο του Χαραντινάι από τη Γαλλία μέχρι νεωτέρας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τη μερική «χαλάρωση» των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί την τελευταία 20ετία σε βάρος του Σουδάν, ως επιβράβευση των προσπαθειών που έχει καταβάλλει η κυβέρνηση της χώρας «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και τον περιορισμό των επιθέσεων σε βάρος εκτοπισμένων κατοίκων της δυτικής επαρχίας Νταρφούρ, είχε ανακοινώσει για χτες η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

ΡΑΛΕΪ (ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ - ΗΠΑ).-- Αποζημιώσεις 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πέντε χρόνια αναγκάζεται να πληρώσει το ομοσπονδιακό υπουργείο Διαχείρισης Υποθέσεων Βετεράνων στις ΗΠΑ, σε πολλές εκατοντάδες δικαιούχους Αμερικανούς πρώην στρατιωτικούς που αυτοί και οι οικογένειές τους έχασαν τη ζωή τους ή αρρώστησαν βαριά (από λευχαιμία και άλλους τύπους καρκίνου) μετά την πολυετή έκθεσή τους σε τοξικό νερό στη στρατιωτική βάση Lejeune στη Βόρεια Καρολίνα μεταξύ των ετών 1953 έως το 1987.

ΣΙΚΑΓΟ.-- Σταθερά και ξεκάθαρα πρότυπα συστηματικής ρατσιστικής συμπεριφοράς που συνιστούν σαφείς παραβιάσεις πολιτικών δικαιωμάτων διαπίστωσε πολύμηνη έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στην αστυνομική διεύθυνση του Σικάγο, με αφορμή την περσινή φρικτή δολοφονία άοπλου νεαρού Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ - ΝΤΑΚΑΡ.-- Ο Νιγηριανός Πρόεδρος, Μουχαμάντου Μπουχάρι, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων Δυτικοαφρικανών αξιωματούχων, κλιμάκωσε χτες τις πιέσεις στον απερχόμενο Πρόεδρο της Γκάμπια, Γιαχία Τζάμεχ, να ακυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 1ης Δεκέμβρη που έδωσαν τη νίκη στον πολιτικό αντίπαλό του, που υποστηρίχτηκε από σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Αντάμα Μπάροου. Ο Μπουχάρι έχει ήδη προσφέρει στον Τζάμεχ πολιτικό άσυλο στη Νιγηρία, προκειμένου να τον πείσει να αποδεχτεί την αποχώρησή του από την εξουσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ