Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Εκδηλώσεις προς τιμήν των 118 ναυτικών που χάθηκαν πριν από 15 χρόνια, σαν χτες, στο ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Κουρσκ, το οποίο βυθίστηκε στη Θάλασσα του Μπάρεντς, πραγματοποιήθηκαν χτες σε όλη τη Ρωσία. Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε, το υποβρύχιο βυθίστηκε μετά από έκρηξη, για αδιευκρίνιστο λόγο, τορπίλης που μετέφερε. Το τραγικό είναι ότι πολλοί ναυτικοί διαπιστώθηκε ότι είχαν επιβιώσει μετά την έκρηξη, αλλά πέθαναν από τις αντίξοες συνθήκες σε βάθος εκατοντάδων μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, περιμένοντας μάταια τη διάσωσή τους. Επίσημα δηλώνεται ότι πλήρη στοιχεία για την υπόθεση θα δοθούν μετά το 2030, όταν θα αποχαρακτηριστούν απόρρητα έγγραφα και στοιχεία του ταξιδιού του Κουρσκ.

ΠΕΚΙΝΟ._ Ισχυρότατη έκρηξη που αποδίδεται σε διαδικασία μεταφοράς χημικών που βρίσκονταν σε χώρο φύλαξης κοντέινερς στην πόλη Τιαντζίν της βορειοανατολικής Κίνας σημειώθηκε χτες βράδυ προκαλώντας σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ τον τραυματισμό δεκάδων ατόμων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΙΕΒΟ.-- Ουκρανοί χάκερς που είχαν διεισδύσει σε δίκτυα υπολογιστών εταιρειών που διανέμουν δελτία Τύπου εταιρικών ειδήσεων στις ΗΠΑ, φέρεται πως συνεργάζονταν με χρηματιστές στη Ν. Υόρκη και, βάση της έγκαιρης εταιρικής πληροφόρησης που είχαν, έκαναν επενδύσεις αποκομίζοντας κέρδη 30.000.000 δολαρίων. Εκπρόσωπος του FBI είχε ανακοινώσει τις συλλήψεις τουλάχιστον πέντε ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016, εξουσιοδότησε το δικηγόρο της να παραδώσει στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τον ιδιωτικό της διακομιστή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (σέρβερ) και ένα στικάκι USB με ηλεκτρονικά μηνύματα που αφορούσαν την ηλεκτρονική αλληλογραφία της, όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η πολυεθνική εταιρεία τροφίμων «Kraft Heinz» ανακοίνωσε χτες τις απολύσεις 2.500 εργαζομένων σε ΗΠΑ και Καναδά, στο πλαίσιο περικοπών με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου σε βάρος του εργατικού δυναμικού.

ΡΑΛΕΪ.-- Η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία «GSK» έκλεισε χτες εργοστάσιο στο Ζίμπουλον των ΗΠΑ (40 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας της Βόρειας Καρολίνας, Ράλεϊ) που παράγει σπρέι για λοιμώξεις του αναπνευστικού, μετά τον εντοπισμό βακτηρίων που προκαλούν τη «νόσο των Λεγεωνάριων». Εκπρόσωπος της εταιρείας δε διευκρίνισε τι θα γίνει με τους περίπου 850 εργαζομένους που δούλευαν στο εργοστάσιο, ούτε εάν εκτέθηκαν σε κινδύνους από τις εστίες βακτηρίων που βρέθηκαν στις εκεί εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Η Ινδία μήνυσε χτες την πολυεθνική εταιρεία τροφίμων «NESTLE», που ελέγχει το 80% της ινδικής αγοράς κινέζικων ζυμαρικών νουντλς, διεκδικώντας αποζημιώσεις 100.000.000 δολαρίων για «άδικες εμπορικές πρακτικές», που θεωρεί ότι είχαν ως συνέπεια σημαντικές ζημιές στους Ινδούς καταναλωτές.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νέα διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που αποδίδεται στην «Μπόκο Χαράμ», το βράδυ της Τρίτης, στη βορειοανατολική Νιγηρία, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 50 ατόμων. Χτες, διεθνή δίκτυα, επικαλούμενα δηλώσεις του Προέδρου του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί, μετέδωσαν πως οι τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» άλλαξαν ηγέτη και ότι αντί του Αμπουμπακάρ Σεκάου έχουν πλέον ως αρχηγό τον Μαχάματ Νταούντ.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο φονικός καύσωνας που πλήττει τις τελευταίες μέρες την Αίγυπτο, έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 61 ατόμων και τη νοσηλεία 585 ατόμων λόγω θερμοπληξίας.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Αφγανοί Ταλιμπάν χαρακτήρισαν «κτηνώδες» και «φρικτό» βίντεο που δείχνει τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στο Αφγανιστάν να ανατινάζουν με εκρηκτικά αιχμαλώτους τους, τους οποίους χαρακτήρισαν «αποστάτες».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντουλάχ Αλ Θίνι, δε θα παραιτηθεί, υποστήριξε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χατέμ Αλ Αραΐμπι, μολονότι ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει αργά προχτές βράδυ στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι «Libya» ότι θα υποβάλλει την παραίτησή του στο κοινοβούλιο την Κυριακή.

ΣΑΝΑΑ.-- Επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην ανατολική πόλη της Υεμένης, Μουκάλα, προκάλεσε το θάνατο πέντε ατόμων, που κατά τις ΗΠΑ «είναι ύποπτα μέλη της "Αλ Κάιντα" Αραβικής Χερσονήσου». Το ίδιο 24ωρο, ο Πρόεδρος της χώρας, Χάντι, που έχει αυτοεξοριστεί στη Σαουδική Αραβία, ξεκίνησε χτες διήμερη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που πραγματοποιεί από τον περασμένο Μάρτη η Σαουδική Αραβία στη χώρα του, με πρόσχημα τη δράση πολιτοφυλακών σιιτών Χούτι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ