Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υγεία με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες

Το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις», που σήμερα αρχίζει να συζητιέται στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις που θα αφαιμάσσουν τα Ταμεία και τις τσέπες των ασθενών. Κάτι που η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει μιλώντας υποκριτικά για «ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας» και διευκόλυνση των ασθενών «να έχουν άμεση πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

Ουδέν ψευδέστερον. Με την ολοήμερη λειτουργία που προωθείται τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, που εκτός απ' τα Ταμεία και τους ασθενείς θα έχουν ως μοχλούς και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στις οποίες θα παρέχουν υπηρεσίες. Το νομοσχέδιο είναι ένας ακόμα κρίκος στην πολιτική με την οποία ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μετατρέπουν την Υγεία σε πεδίο επενδύσεων για το μεγάλο κεφάλαιο, στην πολιτική που υποχρέωσε τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν σταθερά απ' την τσέπη τους την τελευταία εικοσαετία πάνω από το 40% των συνολικών δαπανών Υγείας. Είναι η ίδια πολιτική που θέριεψε την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας και από 508 εκατ. ευρώ το 1997 ο κύκλος εργασιών του ιδιωτικού τομέα έφτασε στα 1,985 δισ. ευρώ το 2008. Αυτή η πολιτική απογύμνωσε τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία από προσωπικό και υποδομές και διασφάλισε στον ιδιωτικό τομέα 1,5 δισ. ευρώ απ' τα ασφαλιστικά ταμεία μόνο για διαγνωστικές πράξεις το 2009. Κι έρχεται τώρα η κυβέρνηση απροκάλυπτα να υποσχεθεί ότι «10-20% αυτών των πόρων» θα τους μεταφέρει στα νοσοκομεία, ώστε να τριπλασιάσει τα έσοδά τους πληρώνοντας οι ασθενείς τις παροχές υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή, προβλέπεται η σχεδιασμένη ενίσχυση του εθελοντισμού, ως ενός ακόμα τρόπου για να «χωνέψει» ο λαός ότι το αν θα έχει πρόσβαση στις υποδομές και υπηρεσίες Υγείας που απαιτεί η προστασία της υγείας του θα εξαρτάται όχι από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πανεθνικής κλίμακας που θα εξασφαλίζει δωρεάν Υγεία για όλους, αλλά από τη διάθεση και πρωτοβουλία ομάδων ή προσώπων να προσφέρουν εθελοντικά κακής ποιότητας τέτοιες υπηρεσίες. Το νομοσχέδιο προβλέπει μητρώο εθελοντών, αλλά ακόμα και «όρους συμμετοχής ανηλίκων και ομάδων μαθητών σε προγράμματα δράσης εθελοντών υγείας - κοινωνικής φροντίδας»! Στην ίδια λογική, άλλωστε, μια σειρά τομείς που θα έπρεπε να αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του κράτους, όπως η Πρόνοια ή η προστασία του περιβάλλοντος, μετακυλίονται ως ευθύνες σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και - με μια εξοργιστική καπηλεία της αγνής διάθεσης πολλών ανθρώπων για κοινωνική προσφορά - ανοίγουν οι κερκόπορτες για την εισβολή στο χώρο πολλών επιχειρήσεων. Αυτό εξυπηρετεί και η δημιουργία ενιαίου δικτύου Πρωτοβάθμιας Υγείας με τη συμμετοχή Κέντρων Υγείας (δηλαδή δημόσιων δομών), ιδιωτικών κέντρων και ΜΚΟ.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους υγειονομικούς, να μη συμβιβαστούν με την πολιτική που βάζει στη λαιμητόμο της «ανταγωνιστικότητας» την υγεία του λαού. Τους καλεί να δυναμώσουν την πάλη τους για το δρόμο ανάπτυξης που τα μέσα παραγωγής και αυτά που σχετίζονται με την Υγεία και το φάρμακο θα είναι λαϊκή περιουσία. Για να λειτουργεί ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ