Κυριακή 13 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Γρηγοριάδης Κώστας

Για αστυνομικό πραξικόπημα κατηγορείται ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, μετά το κύμα συλλήψεων απόστρατων αξιωματικών και πλήθους πολιτών με κριτική στάση στην κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με αφορμή την υπόθεση της παραστρατιωτικής εθνικιστικής οργάνωσης «Εργκένεκον».

Οι συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν την ημέρα της έναρξης της δίκης του ΑΚΡ, με την κατηγορία της υπονόμευσης του «κοσμικού κράτους» και την ισλαμοποίηση της Τουρκίας, ερμηνεύτηκαν ως «δήλωση πυγμής» της κυβέρνησης στους αντιπάλους της, παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να πείσει για τη «δικαιοσύνη και την αναγκαιότητα» που «επέβαλαν» το μπαράζ συλλήψεων.

Στην ήδη επιδεινούμενη πολιτική κρίση στην Τουρκία προστέθηκε και μία «περίεργη επίθεση αυτοκτονίας» στο αμερικανικό προξενείο της Ιστανμπούλ. Οι δηλώσεις περί τρομοκρατικής επίθεσης, σε συνδυασμό με τις αιωρούμενες απειλές περί πραξικοπήματος, που «οδήγησαν στις συλλήψεις» της υπόθεσης «Εργκένεκον», ενίσχυσαν το κλίμα ανασφάλειας του λαού, ενώ το παζλ ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη Ερντογάν στη Βαγδάτη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος πρόβαλε τη συμφωνία με την κυβέρνηση Μάλικι και τους Κούρδους αξιωματούχους για ενίσχυση της από κοινού «μάχης ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ», προκειμένου να μην απειλείται η Τουρκία, ενώ θέμα συζήτησης αποτέλεσαν και οι συμφωνίες ανοικοδόμησης του Ιράκ από τουρκικές εταιρείες...


Α.Φ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ