Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Για το κόστος της μετακίνησης

Φαντάροι από τη Σαμοθράκη σε επιστολή τους σημειώνουν:

«Ενα από τα μεγαλύτερα έξοδα στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας είναι οι μετακινήσεις μας. Πολύ περισσότερο αν υπηρετείς στον Εβρο ή σε κάποιο νησί. Εμείς είμαστε οι "τυχεροί" που υπηρετούμε ταυτόχρονα και στα 2 - είμαστε στρατιώτες από τη Σαμοθράκη. Το κόστος από το νησί μέχρι Θεσσαλονίκη φτάνει τα 90 ευρώ και μέχρι Αθήνα τα 150 ευρώ. Υπάρχουν συνάδελφοί μας που έχουν φύγει δύο και τρεις φορές από τα Χριστούγεννα, ενώ το επόμενο διάστημα ακολουθούν οι άδειες του Πάσχα, οι άδειες απολύσεως και οι άδειες των εκλογών. Μοιάζει αδύνατο σε 2 μήνες να πληρώσουνε 300 με 500 ευρώ.

Για τον παραπάνω λόγο βγήκαμε στην αναφορά αιτούμενοι να ληφθούν μέτρα για το κόστος των μετακινήσεων. Στην προσπάθειά μας αυτή όχι μόνο δεν έχει δοθεί ουσιαστική απάντηση, αλλά προστέθηκαν και νέα βάσανα στη δυσκολία μας. Ετσι, ενώ επαναλαμβάνεται διαρκώς πως "δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι" και πως δικαιούμαστε μόνο μία κατάσταση επιβίβασης, ενημερωθήκαμε επιπλέον ότι κι αυτή η μία κατάσταση επιβίβασης αφορά το πιο φτηνό μεταφορικό μέσο, π.χ. τρένο (που κάνει διπλάσια διαδρομή και τριπλάσιο χρόνο) και ακόμα ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κανονικές άδειες και όχι τιμητικές ή εορταστικές γιατί δεν δικαιολογούνται.

Τα παραπάνω ούτε ο κανονισμός που έχει απομείνει δεν τα προβλέπει. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Ούτε το φθηνότερο μέσο, ούτε οι κανονικές άδειες. Γεννιούνται πολλά ερωτήματα γιατί οι μονάδες μας ενημερώνουν τα παραπάνω και μάλιστα απ' ό,τι μαθαίνουμε αυτό γίνεται συστηματικά σε πάρα πολλά στρατόπεδα.

Το ουσιαστικό ζήτημα παραμένει για έναν στρατιώτη που πληρώνεται με το αστείο και εξευτελιστικό πόσο των 8,62 ευρώ τον μήνα. Είναι αναγκαίο να διασφαλίζονται όλες οι μετακινήσεις δωρεάν».

***

Εθνικιστικά συνθήματα στην 124 ΠΒΕ στην Τρίπολη

Νέες καταγγελίες στρατευμένων φτάνουν στον «Ριζοσπάστη» για αναφώνηση ρατσιστικών και εθνικιστικών συνθημάτων. Αυτήν τη φορά, νεοσύλλεκτοι σμηνίτες από την 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη καταγγέλλουν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο στρατόπεδο της Τρίπολης ορισμένοι από τους εκπαιδευτές παρότρυναν τις διμοιρίες να φωνάξουν εθνικιστικά συνθήματα και συνθήματα που στρέφονται ενάντια σε γειτονικούς λαούς. Τα συνθήματα όπως ήταν φυσιολογικό προκάλεσαν αναστάτωση στους θαλάμους, ενώ υπήρξαν και αντιδράσεις από σμηνίτες που ζητούσαν να μην ακουστούν ξανά τέτοια συνθήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των νεοσύλλεκτων καταδίκασε τα συνθήματα και τον ρατσισμό.

***
Να δοθούν ειδική εκλογική άδεια και κατάσταση επιβίβασης για να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα

Φαντάρος από την ΕΛΔΥΚ μάς γράφει:

«Το τελευταίο διάστημα πολλοί φαντάροι επιλέγουμε να υπηρετήσουμε τη θητεία μας στην Κύπρο. Η ζωή εδώ είναι αρκετά ακριβή, γι' αυτό και πολλοί φαντάροι επιλέγουν σε αρκετές από τις εξόδους τους να κάθονται στο στρατόπεδο. Επιπλέον, απ' την αρχή της θητείας μας εδώ, μας ζητάνε να αγοράσουμε διάφορα στρατιωτικά είδη που θα έπρεπε να μας παρέχει δωρεάν ο στρατός. Σε αυτά προστίθεται και το μεγάλο κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων. Οι φαντάροι σπάνια μπαίνουμε σε λίστα για μεταφορά με C-130, ενώ το μαθαίνουμε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα αν δεν είμαστε στη λίστα να κλείνουμε αεροπορικά σε υψηλότερες ακόμα τιμές. Το πρόβλημα αυτό δεν θα υπήρχε αν ο στρατός δικαιολογούσε περισσότερα από δύο δρομολόγια για Ελλάδα που ισχύει σήμερα.

Η συγκεκριμένη κατάσταση θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, καθώς όσοι επιλέξουν να ψηφίσουν στις επερχόμενες διοικητικές εκλογές (για τις ευρωεκλογές υπάρχουν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στην Κύπρο) πρέπει πάλι να ματώσουν οικονομικά, αφού δεν δίνεται κατάσταση επιβίβασης.

Πρέπει, επομένως, άμεσα να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα, ώστε να μπορέσουμε απρόσκοπτα όσοι φαντάροι το επιθυμούμε να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα στον τόπο καταγωγής.

Με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των διοικήσεων να δοθεί ειδική εκλογική άδεια και κατάσταση επιβίβασης (δωρεάν μετακίνηση) σε όσους φαντάρους το επιθυμούν».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org