Πέμπτη 13 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου της βραζιλιάνικης δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου «Petrobras», πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε, να ανακρίνει 108 αστούς πολιτικούς, ανάμεσά τους και τους Προέδρους (Λούλα και Ρουσέφ του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργατών) και τον δήμαρχο του Ρίο ντε Ζανέιρο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Ολοι αυτοί ελέγχονται για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, υποτίθεται σε μια επιχείρηση κάθαρσης που κινεί η σημερινή αστική κυβέρνηση, που επίσης κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είναι μπλεγμένα σε σκάνδαλα διαφθοράς.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χτες κοντά στο υπουργείο Αμυνας του Αφγανιστάν, στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, το ΙΚ διευρύνει τη δράση του στο Αφγανιστάν, τροφοδοτώντας και τις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες γύρω από τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο κινεζικός όμιλος «Aier Eye Hospital» (αν όχι η μεγαλύτερη, μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές αλυσίδες οφθαλμολογικών κλινικών στην Κίνα) εξαγόρασε την ισπανική κλινική «Clinica Baviera», που θεωρείται η μεγαλύτερη οφθαλμολογική κλινική στην Ευρώπη. Ο «Aier» θα καταβάλει 152 εκατ. ευρώ και θα αποκτήσει το 59,3% των μετοχών της «Baviera». Μόνο το 2016, ο «Aier» άνοιξε πάνω από 160 εξειδικευμένες κλινικές στην Κίνα. Η «Baviera» ειδικεύεται στις οφθαλμολογικές επεμβάσεις με λέιζερ, διαχειρίζεται πάνω από 70 κλινικές σε όλη την Ευρώπη και κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της σχετικής αγοράς στην Ισπανία και τη Γερμανία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ως έκπληξη, εντός και εκτός Ιράν, αντιμετωπίστηκε η κίνηση του συντηρητικού πρώην Προέδρου της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις προγραμματισμένες για τις 19 Μάη ιρανικές προεδρικές εκλογές, παρά την παρέμβαση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που τον απέτρεψε.

ΣΑΝΑΑ.-- Εκπρόσωπος του σουδανικού στρατού επιβεβαίωσε χτες το θάνατο πέντε Σουδανών στρατιωτών στη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους Σιίτες Χούτι της Υεμένης, στο πλαίσιο συμμετοχής στη χερσαία και αεροπορική επίθεση που πραγματοποιούν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της από το Μάρτη του 2015, επιχειρώντας να ανακόψουν την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ