Τετάρτη 13 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΙΑΝΤ.-- Ο οίκος Φιτς υποβάθμισε χτες την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας σε ΑΑ- (από ΑΑ), με αφορμή νέα μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο Παλαιστίνιος Φάτι Ζαϊντάν, που ήταν στέλεχος του κινήματος Φατάχ, υπεύθυνος για τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στο Μίεχ Μίεχ της Σιδώνας του νοτίου Λιβάνου, σκοτώθηκε χτες όταν εξερράγη το αυτοκίνητό του που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά.

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Ολοκληρώνεται σήμερα τριήμερο δημοψήφισμα στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν για την επαναφορά του καθεστώτος της ενιαίας περιοχής που ίσχυε έως το 1994 ή τη διατήρηση των πέντε πολιτειών στις οποίες χωρίστηκε το 2012. Το ίδιο 24ωρο, στο γειτονικό Νότιο Σουδάν, ο Γουίλιαμ Ιζεκιήλ, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών ενόπλων, κατήγγειλε τις συλλήψεις και τον ξυλοδαρμό 16 στελεχών της οργάνωσής του, λίγες μέρες πριν την άφιξη του αρχηγού τους, Ρίεκ Μάτσαρ, από την Αιθιοπία, προκειμένου να ορκιστεί αντιπρόεδρος της χώρας στις 18 Απρίλη.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο Μαυροβούνιος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκορ Λούκσιτς, έκανε χτες «ποδαρικό» στη διαδικασία που ξεκίνησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ακούσει τους οκτώ υποψήφιους για τη θέση του νέου γγ του ΟΗΕ, ενόψει της εκπνοής της θητείας του Μπαν Κι Μουν, στα τέλη του χρόνου.

ΚΙΕΒΟ.-- Σύγχυση επικρατούσε χτες ως προς την επίσημη υποβολή της παραίτησης Γιάτσενιουκ στην ουκρανική Βουλή. Βουλευτές του «Μπλοκ Ποροσένκο» έκαναν λόγο για αναβολή της προγραμματισμένης συζήτησης. Ρωσικά ΜΜΕ εμφάνιζαν μερικές ώρες πριν τον Βολοντίμιρ Γκρόισμαν (επικρατέστερο για αντικαταστάτη του Γιάτσενιουκ) να διαφωνεί με προτάσεις που δεχόταν για τη νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Υπέρ της παραπομπής της Προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση των νόμων του προϋπολογισμού, ψήφισε χτες μια επιτροπή της Κάτω Βουλής στη Βραζιλία. Την Κυριακή θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Κάτω Βουλής και αν η πρόταση εγκριθεί, τότε αυτή θα σταλεί και στη Γερουσία. Αν η πρόταση εγκριθεί και εκεί, η Ρουσέφ θα απαλλαγεί άμεσα από τα καθήκοντά της για (τουλάχιστον) ένα εξάμηνο.

ΛΙΜΑ.-- Η υποψήφια με το κόμμα «Λαϊκή Δύναμη» Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του πρώην Προέδρου της χώρας του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, επικράτησε την περασμένη Κυριακή στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που έγιναν στο Περού, με 39,6%. Ακολούθησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, επιχειρηματίας και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πάμπλο Κουζίνσκι, με 21,9%, υποψήφιος με τους «Περουανούς για την Αλλαγή».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ