Κυριακή 13 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυριακή 13/3
  • Ν. Ξυδάκης
    Ν. Ξυδάκης
    Ο Σύλλογος των Απανταχού Νιοχωριτών Ερύσσου Κεφαλονιάς «Τα Γαγιάνια», η Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων και Ιθακησίων Σωματείων Αττικής και ο Σύλλογος Φαρακλάδων Κεφαλονιάς «Η Εύγερος», διοργανώνουν αφιέρωμα προς τιμήν του Νιοχωρίτη ποιητή, πεζογράφου, δραματουργού Γιώργου Δενδρινού (1904 - 1938), στις 12μ., στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8). Για τον τιμώμενο θα μιλήσουν οι: Δημοσθένης Τσαγκαράτος, Γιώργος Σταυράκης, Βαγγέλης Σακκάτος.
  • Σ' ένα ξέφρενο μασκέ πάρτι, με πολλή μουσική από d.j και χορό, προσκαλεί ο «Συρμός» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, τηλ. 210 5230.661). Είσοδος ελεύθερη.
  • Στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9270.628) η Ροδή Τομουρτζούκ Γκιουλ (τραγούδι) και ο Περικλής Παπαπετρόπουλος (σάζι) προσκαλούν σε μια βραδιά (10μ.μ.) τούρκικης παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής.
Δευτέρα 14/3
  • «Μουσικοποιητικό ηχοδρόμιο» από τον Κύπριο μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Αρτέμη, στις 8μ.μ., στο Θέατρο ΚΕΟ (Μιχαήλ Βόδα 28, Αχαρνών). Η εκδήλωση πραγματοποιείται, με αφορμή τα 20χρονα του περιοδικού «Αλεξίσφαιρο» και την έκδοση των οκτώ ψηφιακών δίσκων του συνθέτη. Ερμηνεύουν: Α.- Μ. Κουρσουμπά, Κ. Παναγιώτου, Στ. Μανώλης, Φ. Αντωνιάδου. Ομιλητής: Δ. Καραμβάλης. Είσοδος ελεύθερη.
Τρίτη 15/3
  • Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς τραγουδούν στο «Συρμό».
  • Στο «Τριανόν» η Σόνια Θεοδωρίδου (τραγούδι) και ο Δημήτρης Γιάκας (πιάνο) ερμηνεύουν τραγούδια του μεσοπολέμου (Βάιλ, Αϊσλερ κ.ά.). Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας: «Ο γαλάζιος άγγελος» του Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ.
Τετάρτη 16/3
  • Στο «Συρμό» τα «Μακρινά Ξαδέρφια» συναντούν την Μαρίζα Κωχ, σε μια βραδιά παραδομένη στη μαγεία του καλού ελληνικού τραγουδιού.
  • Μ. Κωχ
    Μ. Κωχ
    Συναυλία - αφιέρωμα στον Alfred Schnittke πραγματοποιεί η Ορχήστρα των Χρωμάτων στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα παρουσιαστεί και έργο του Γιώργου Κουμεντάκη.
  • Παραδοσιακή γιαπωνέζικη μουσική από τους Junko Ueda και Wil Offermans, σήμερα (8μ.μ.), στο Ωδείο Αθηνών (Β. Γεωργίου Β' 17-19) και αύριο (8μ.μ.), στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου (Αντιγόνης και Δαναΐδων). Είσοδος ελεύθερη.
Πέμπτη 17/3
  • «Σταυρός του Νότου - Γραμμές των Οριζόντων» στο Μέγαρο Μουσικής, μέχρι 22/3, με ερμηνευτές τους Γ. Κούτρα, Γ. Κότσιρα, Λ. Μαχαιρίτσα, Χρ. Θηβαίο. Ο Θ. Μικρούτσικος μαζί με το έργο του σε ποίηση Καββαδία, παρουσιάζει και συνθέσεις - αφιερώματα στους Χατζιδάκι (σήμερα, αύριο), Ρίτσο (19 - 20/3) και Καβάφη (21 - 22/3).
  • Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συνεχίζει τις μουσικές του «διαδρομές» στο «Οξυγόνο» (Βούρβαχη και Κορυζή 4, Ν. Κόσμος), συντροφιά με τον Ησαΐα Ματιάμπα κ.ά. Παραστάσεις: Πέμπτη - Σάββατο (10.30μ.μ.).
Παρασκευή 18/3
  • Τραγούδια και μεράκι ενώνουν το «Τρίφωνο» και τα «Υπόγεια Ρεύματα», που πραγματοποιούν το πρώτο κοινό συναυλιακό τους διήμερο (σήμερα και αύριο), στο «Συρμό».
  • Ο Νίκος Ξυδάκης ξεκινά τις εμφανίσεις του (κάθε Παρασκευή και Σάββατο) στο «ΖΟΟΜ» (Κυδαθηναίων 39, Πλάκα Τηλ. 210 3225.920).
  • Ο Μπάμπης Στόκας και η Σωτηρία Λεονάρδου ξεκινούν τις εμφανίσεις τους στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου 83).
  • Διήμερο με τους «Χειμερινούς Κολυμβητές», στον «Αέρα» Πετρούπολης.
  • Αφιερωμένη στη μνήμη του αρχιμουσικού Δημήτρη Χωραφά είναι η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής, με τις Χορωδίες ΕΡΤ και Δήμου Αθηναίων σε έργα Μπραμς και Μέντελσον.
Σάββατο 19/3
  • «Τρίφωνο»
    «Τρίφωνο»
    Οι μάγοι του swing, οι βετεράνοι «Stompy Jones» από το Σαν Φραντσίσκο βάζουν «φωτιά» στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς), με δυνατά κομμάτια και ανεξάντλητη διάθεση.
  • Οι «Chumbawamba», ένα από ιστορικά συγκροτήματα της Μ.Βρετανίας εμφανίζεται στο «Gagarin» (Λιοσίων 203).
Γιορτινή συνάντηση

Η Λιζέτα Καλημέρη και ο Χρήστος Τσιαμούλης προσκαλούν σ' ένα τριήμερο ταξίδι «εκεί που σμίγουν οι φωνές ανθρώπων και αγγέλων», στις 17, 18 και 19 Μάρτη (10.30μ.μ.), στη μουσική σκηνή «An-other» (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής, τηλ. 210-3305.056), με αφορμή τον πρόσφατο δίσκο τους «Αφύλαχτη σκοπιά». Η Λ. Καλημέρη εκτός από τραγούδια της εξαιρετικής «Αφύλαχτης σκοπιάς» θα ερμηνεύσει κομμάτια από τις συνεργασίες της με τους Θ. Παπακωνσταντίνου, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Γ. Καζαντζή, Μ. Χανιώτη. Στην ίδια σκηνή θα βρεθούν καλλιτέχνες διαφορετικών υλικών, τους οποίους όμως ενώνει η ίδια αγάπη, το ίδιο μεράκι για το καλό ελληνικό τραγούδι, παραδοσιακό και σύγχρονο. Μαζί τους και τις τρεις μέρες θα βρίσκεται ο Γιάννης Χαρούλης με το λαούτο του, που θα τραγουδήσει κομμάτια από την πρώτη του δισκογραφική δουλιά με τον Μιχάλη Νικολούδη «Γύρω μου και εντός», αλλά και τραγούδια του Χρ. Τσιαμούλη. Στη συντροφιά τους την Πέμπτη η Δόμνα Σαμίου, η οποία θα ερμηνεύσει με το δικό της τρόπο μικρασιατικά και άλλα παραδοσιακά, την Παρασκευή ο Νίκος Δημητράτος με τα υπέροχα τραγούδια που ερμηνεύσει στο «Ρεμπέτικο» των Ξαρχάκου - Γκάτσου και άλλα ρεμπέτικα και λαϊκά, ενώ το Σάββατο η Αρετή Κετιμέ με το σαντούρι της θα προσφέρει μαγευτικά «ταξίδια», ερμηνεύοντας παραδοσιακούς στίχους και για πρώτη φορά θα «δοκιμάζει» και σύγχρονα έντεχνα τραγούδια. «Συντονιστής» ο Χρ. Τσιαμούλης, παρουσιάζοντας παράλληλα σταθμούς της μουσικής του πορείας, από τις «Δυνάμεις του Αιγαίου» μέχρι σήμερα...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ