Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Κατά των προσπαθειών των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας «Total», Πατρίκ Πουγιάν. Μιλώντας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να την τηρήσει, με το επιχείρημα ότι οι επενδύσεις πετρελαίου και αερίου «θα βοηθήσουν το έργο των μεταρρυθμιστών» στην Τεχεράνη. Ως γνωστόν, το 2017, η «Total» υπέγραψε συμφωνία με την ιρανική κυβέρνηση για να αναπτύξει ένα μεγάλο μέρος του τεράστιου υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «South Pars», με αρχική επένδυση ύψους 1 δισ. δολαρίων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «εμπιστεύεται πλήρως» τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, στρατηγό ε.α. Τζον Κέλι, και δεν αναζητεί αντικαταστάτη, διαψεύδοντας τις φήμες για πιθανή αντικατάστασή του το επόμενο διάστημα. Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριξε σε σχετικό ρεπορτάζ ότι η κυβέρνηση Τραμπ μελετά το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) για να εξοικονομήσει χρήματα. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ δεν μπορεί να πάρει μόνη της μία τέτοια απόφαση, καθώς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον διαχειρίζονται από κοινού η NASA με τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Με το εθνικό βραβείο λογοτεχνίας του Ισραήλ, ένα από τα σημαντικότερα της χώρας, ανακοινώθηκε χτες πως θα τιμηθεί ο 64χρονος Ισραηλινός συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν, που επικρίνει απερίφραστα την ισραηλινή πολιτική έναντι των Παλαιστινίων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εξασφαλίσει πάνω από 4.400 θέσεις εργασίας του κατασκευαστικού μεγαθήριου «Carillion», που πτώχευσε τον περασμένο μήνα, μεταφέροντας συμβόλαια σε νέους παρόχους. Η «Carillion», που απασχολεί 43.000 άτομα, παρέχοντας υπηρεσίες στους τομείς της Αμυνας, της Εκπαίδευσης, της Υγείας και των μεταφορών, κατέρρευσε στις 15 Γενάρη, όταν οι τράπεζες σταμάτησαν τη χρηματοδότησή της. Παράλληλα, χτες έκλεισε το αεροδρόμιο Σίτι του Λονδίνου για ένα 24ωρο, έπειτα από τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κοντά στον ποταμό Τάμεση, με αποτέλεσμα τη ματαίωση πτήσεων για 16.000 επιβάτες.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Τουλάχιστον μια γυναίκα σκοτώθηκε και 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες από σύγκρουση δυο τρένων στην Αυστρία. Η σύγκρουση έγινε στο σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής Στάιερμαρκ και τα αίτιά της διερευνώνται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ