Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Αφορμή να αναδειχτεί η προκλητική υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα όσων κατά τ' άλλα υπηρετούν τους νόμους της «ανταγωνιστικότητας», έδωσε η είδηση ότι η οικονομική αστυνομία εντόπισε σε περιοχή κοντά στο Μιλάνο βιοτεχνία επεξεργασίας δέρματος που απασχολούσε ένα παιδί οκτώ ετών. Ο Κινέζος εργοδότης απασχολούσε και δύο ακόμα ανήλικους, 14 και 17 ετών. Η «Κοριέρε ντε λα Σέρα» έγραψε ότι η βιοτεχνία παράγει είδη για μεγάλους οίκους μόδας.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Σε 13 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε στη Βενεζουέλα ο αντιδραστικός πολιτικός και πρώην δήμαρχος του Καράκας, Λεοπόλδο Λόπες, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στην υποκίνηση και πρόκληση βίαιων επεισοδίων στη διάρκεια περσινών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, όπου σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι από τα τάγματα θανάτου που οργάνωνε.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη ξεκίνησαν σειρά διαπραγματεύσεων με την υποστήριξη του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια τερματισμού του πολέμου και την επίτευξη μίας «τελικής ειρηνευτικής» συμφωνίας μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη.

ΤΟΚΙΟ.-- Σε έκτακτη κατάσταση βρίσκονται περιοχές της Ιαπωνίας που χτυπήθηκαν από σφοδρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις, μετά από το πέρασμα τροπικού κυκλώνα. Χτες σημειώθηκαν νέες υπερχειλίσεις ποταμών. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 26 αγνοούνται. Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι και δύο 8χρονα παιδιά. Τα φαινόμενα επηρέασαν και περιοχές γειτονικές του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Τριάντα σάκοι γεμάτοι με ύποπτο ραδιενεργό υλικό παρασύρθηκαν από το χώρο που φυλάσσονταν σε κοντινή πόλη. Οι περισσότεροι από αυτούς εντοπίστηκαν άθικτοι, ενώ το περιεχόμενό τους, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν είχε διαρρεύσει.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Ναουάζ Σαρίφ, δήλωσε ότι το Τουρκμενιστάν θα ξεκινήσει (μετά από μεγάλη καθυστέρηση) την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από την Κεντρική στη Νότια Ασία. Ο αγωγός είναι γνωστός στα σχέδια ως TAPI, από τα αρχικά των χωρών που θα διασχίζει: Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία. Η σχετική συμφωνία είχε καταληχτεί από το 2010 και το μήκος του έργου θα είναι 1.735 χιλιόμετρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ