Κυριακή 12 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αλένκα Μπρατούσεκ

Γρηγοριάδης Κώστας

Η 42χρονη εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπρατούσεκ έκανε την περασμένη Πέμπτη οτιδήποτε, υποτίθεται, για να μην τεθεί η χώρα στη μέγκενη του ευρωπαϊκού μηχανισμού «διάσωσης» και του ΔΝΤ, μιας που η Λιουμπλιάνα, μετά τη Λευκωσία, θεωρείται ο επόμενος «αδύναμος» κρίκος της ΕΕ...

Ωστόσο, η Μπρατούσεκ, εγκλωβισμένη και αυτή στη «λογική» των αστικών κυβερνήσεων που υπηρετούν πιστά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ανήγγειλε πολιτικές που οδηγούν μαθηματικά στην αναδιανομή και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, πράγμα δηλαδή που θα έκανε, ούτως ή άλλως, εφόσον η χώρα έμπαινε στο μηχανισμό «διάσωσης». Ανήγγειλε δηλαδή αύξηση της φορολογίας, με πρώτη την αύξηση του ΦΠΑ στο 22% από το 20%, και μπαράζ ταχύρρυθμων ιδιωτικοποιήσεων του 100% 15 επίλεκτων δημόσιων επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού τομέα, των τηλεπικοινωνιών και των αερομεταφορών.

Αυτά σε πρώτη φάση. Διότι στην επόμενη είναι σίγουρο ότι η Μπρατούσεκ θα βάλει μαχαίρι σε ό,τι έχει απομείνει από εργασιακά δικαιώματα, επιδόματα, μισθούς και συντάξεις... Στο όνομα, εξυπακούεται, της «δημοσιονομικής εξυγίανσης». Αλλωστε πρόσφατα ο Ευρωενωσιακός επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, είχε υπαινιχθεί τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, ενώ άλλοι Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες καλούσαν την κυβέρνηση της Σλοβενίας να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας.

Συνεπώς είναι θέμα χρόνου έως ότου ξεσπάσει η νέα, ακόμη βαρύτερη, καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων...


Δ.ΟΡΦ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ