Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΑΝΤ.-- Η αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε χτες το απόγευμα βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσαν Σιίτες αντικαθεστωτικοί Χούτι από τη γειτονική Υεμένη τόσο στην πρωτεύουσα Ριάντ όσο και στη νότια πόλη Νατζράν, δίχως να αναφερθούν άμεσα ζημιές ή θύματα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε χτες σε γερμανική εφημερίδα ότι θα ήταν «καταστροφή» για την κατάσταση στην Ιρλανδία εάν η Βρετανία και η ΕΕ δεν κατάφερναν να βρουν μια λύση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Brexit. Το ίδιο 24ωρο, ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας σε βελγική εφημερίδα, υποστήριξε ότι εάν οι Βρετανοί αλλάξουν τις «κόκκινες γραμμές» τους, θα μπορούσε και η ΕΕ να αλλάξει τις δικές της, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτό που παραμένει αδιαπραγμάτευτο είναι το αδιαίρετο των τεσσάρων ελευθεριών της Ενιαίας Αγοράς, καθώς και η αυτονομία των αποφάσεων των «27».

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.-- Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες πως η Γιούλια Σκριπάλ, κόρη του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, απέρριψε την πρόταση για προξενική συμπαράσταση εκ μέρους της Ρωσίας μετά τη φερόμενη δηλητηρίασή της με νευροπαραλυτικό παράγοντα. Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι της απαγορεύτηκε να έχει επαφή μέσω προξενικών αρχών με την Σκριπάλ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, ανακοίνωσε χτες και επίσημα ότι αποσύρεται από το Κογκρέσο και ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Οκτώβρη. Είπε πως έδωσε από αυτήν τη θέση «ό,τι μπορούσε», διαβεβαιώνοντας πως θα εξακολουθήσει την άσκηση των καθηκόντων του μέχρι να παραδώσει στον «διάδοχο» το Γενάρη του 2019. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ήραν την απαγόρευση για τη χορήγηση βίζας στο Τσαντ, καθώς αφαίρεσαν το όνομα της χώρας από τη «μαύρη λίστα» ταξιδιωτικών απαγορεύσεων για λόγους «ασφαλείας».

ΧΑΓΗ.-- Το δικαστήριο του ΟΗΕ, που δίκασε σε δεύτερο βαθμό τον Σέρβο εθνικιστή πολιτικό Βόισλαβ Σέσελι, αποφάσισε χτες στη Χάγη πως είναι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων της δεκαετίας του 1990 στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τον καταδίκασε σε 10ετή κάθειρξη. Πρωτοδίκως, το 2016, ο ιδρυτής του ακροδεξιού σερβικού κόμματος SRS είχε αθωωθεί, προς γενική κατάπληξη, από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που είχαν απαγγελθεί σε βάρος του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ