Τρίτη 12 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Τρεις άνδρες φορτωμένοι εκρηκτικά ανατινάχτηκαν χτες σε αστυνομικό τμήμα στην περιοχή της Σταυρούπολης, στη νότια Ρωσία (βόρειος Καύκασος), προκαλώντας μόνον υλικές ζημιές στο κτίριο και άλλα αστυνομικά οχήματα.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην αφγανική πρωτεύουσα έκανε το Σάββατο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, υποστηρίζοντας «τις προσπάθειες της αφγανικής κυβέρνησης για τον τερματισμό της σύγκρουσης» με τους «Ταλιμπάν». Ανακοινώθηκε η υπογραφή «συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας» και η συγκρότηση διμερούς επιτροπής για «την ασφάλεια, την άμυνα, τη δημοκρατία, τη διακυβέρνηση, την ανάπτυξη».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Βομβιστική επίθεση χτες σε εστιατόριο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων, μετά την εκτέλεση του Χασάν Χανάφι Χάτζι, δημοσιογράφου που συνδεόταν με τζιχαντιστές.

ΣΑΝΑΑ.-- Ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα η εύθραυστη εκεχειρία στην Υεμένη ανάμεσα σε Σιίτες Χούτι και δυνάμεις του προέδρου Χάντι, στο πλαίσιο προετοιμασίας των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Κουβέιτ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--Ο Εντουαρντ Λιν, ταϊβανέζικης καταγωγής και πλωτάρχης στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, κατηγορείται για κατασκοπία υπέρ της Κίνας και της Ταϊβάν.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Στην καθιέρωση της Παρασκευής ως ημέρας αργίας έως το τέλος Μάη σε μία προσπάθεια εξοικονόμησης Ενέργειας και νερού στη Βενεζουέλα λόγω ξηρασίας, προχώρησε η κυβέρνηση. Παράλληλα, οι εταιρείες υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας «Movistar» και «Digitel» ανέστειλαν μέχρι νεωτέρας την παροχή διεθνών συνδιαλέξεων λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Συναντήσεις, με στόχο το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης μειοψηφίας ξεκινούν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ιρλανδίας σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν νέες εκλογές.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκατοντάδες διαδηλωτές απαίτησαν το Σάββατο την παραίτηση του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, με αφορμή τις «αποκαλύψεις» για φοροδιαφυγή του πατέρα του και της οικογένειάς του. Ο Κάμερον «απάντησε», δημοσιοποιώντας τις φορολογικές του δηλώσεις και συγκροτώντας «επιχειρησιακή ομάδα» από τις φορολογικές αρχές και την υπηρεσία καταπολέμησης εγκλήματος.

ΣΑΪΕΝ.-- Νέα νίκη στις εσωκομματικές διεργασίες στο Ουαϊόμινγκ των δυτικών ΗΠΑ σημείωσε την Κυριακή ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Βέρμοντ Μπέρνι Σάντερς, ενώ στους Ρεπουμπλικάνους ο Τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ πήρε τους περισσότερους εκλέκτορες στο Κολοράντο «απειλώντας» τον προπορευόμενο δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ