Σάββατο 12 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΗ
Συντριβή εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, «γη και ύδωρ» στο κεφάλαιο

Το βαθιά αντεργατικό περιεχόμενο του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου αναδεικνύουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στις αρμόδιες Επιτροπές

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής βρίσκεται από την Παρασκευή το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο - σκούπα. Δίνοντας το στίγμα των όσων θα ακολουθήσουν στην Ολομέλεια, το κυριότερο στοιχείο της πρώτης μέρας της συζήτησης ήταν η κριτική απροκάλυπτα από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τα άλλα αστικά κόμματα, προς την κυβέρνηση, παροτρύνοντάς την ανοιχτά για ακόμα πιο αποφασιστικά μέτρα υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι «διαφωνίες» που εξέφρασε, για παράδειγμα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς, ήταν για το «μοντέλο προσέλκυσης επενδύσεων» που επέλεξε η ΝΔ, κομπάζοντας ότι την περίοδο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ «είχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων», για να τον «καθησυχάσει» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης ότι «θα κάνουμε την Ελλάδα την πιο φιλική επενδυτικά χώρα». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «δύο μεγάλα κεφάλαια» του νομοσχεδίου, αυτά για το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και το ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), είναι ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Κάνετε δηλαδή κριτική σε δικά σας άρθρα», είπε ο υπουργός της ΝΔ στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ.

Υλοποιεί το υπόλοιπο 32% των απαιτήσεων του ΣΕΒ

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε το 68% των απαιτήσεων του ΣΕΒ, έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ να ικανοποιήσει το υπόλοιπο 32%, ανέφερε ο ειδικός αγορητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας πως άλλωστε είναι «εκκωφαντική η αμηχανία» του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να διαφωνήσει, με τον εισηγητή του να κάνει «κριτική σε μικροπράγματα».

Οπως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε, έτσι κι αυτή της ΝΔ προσφέρει «γην και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους, τσακίζοντας εργασιακά δικαιώματα.

Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου, σημείωσε. Το ένα είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων, καθώς:

-- Εντάσσει τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στις «στρατηγικές επενδύσεις».

-- Επιταχύνει μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων και στον δημόσιο τομέα, όπως είναι η διαδικασία για τα απορρίμματα, με μία απόφαση του ΔΣ των ΟΤΑ.

-- Διπλασιάζει τον συντελεστή δόμησης και στις μεσαίες επενδύσεις.

-- Επιτρέπει στην Αττική επιχειρήσεις μεσαίας όχλησης.

-- Ιδιωτικοποιεί τον έλεγχο υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων.

-- Επιταχύνει τις αδειοδοτήσεις, δυσκολεύοντας την προστασία αρχαιολογικών χώρων και του περιβάλλοντος.

-- Ξηλώνεται η κυριακάτικη αργία στα κέντρα διανομής.

Το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό είναι το τσάκισμα εργατικών και εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς προωθούνται:

-- Συντριπτικό πλήγμα ειδικά στις κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, με τις εξαιρέσεις που θα αποφασίζει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.

-- Ασφυκτικός έλεγχος στα συνδικάτα εργαζομένων από το κράτος και την εργοδοσία.

Στόχος, όπως είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων με συμπίεση των μισθών, αφού κριτήριο για το ύψος τους είναι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Σχολιάζοντας το κυβερνητικό επιχείρημα περί «δημοκρατίας» για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και το ηλεκτρονικό μητρώο στα συνδικάτα, υπογράμμισε ότι δεν έπιασε την κυβέρνηση ο πόνος για τη δημοκρατία όταν εκλέγεται από το 27% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου και ζητά στα συνδικάτα να υπάρχει το 50%+1.

Οι ρυθμίσεις αυτές οδηγούν στην κατάργηση των εργατικών συνδικάτων στους χώρους δουλειάς, σημείωσε, ενώ κάνοντας ειδική αναφορά στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση σημείωσε ότι «φλερτάρει να δει το όνομά του δίπλα στο όνομα του Λάσκαρη, που καυχιόταν με τον νόμο 330 ότι κατάργησε την πάλη των τάξεων». «Λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο», σημείωσε, λέγοντας ότι και ο νόμος αυτός θα έχει την ίδια τύχη με τον νόμο Λάσκαρη, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση πως καλύπτει τη συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ.

«Είναι μονόδρομος η σύγκρουση για λαό για οργανωμένο ταξικό κίνημα με αυτή την πολιτική» τόνισε.

Θέλουν να αποτελειώσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις

«Ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος», ανέφερε παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, καθώς, όπως υπενθύμισε, ο σημερινός υπουργός Εργασίας ήταν αυτός που έφερε τον μνημονιακό «νόμο Βρούτση» για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, τον οποίο αποδέχτηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον έκανε «νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου».

Με αυτό το νομοσχέδιο, επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση της ΝΔ έρχονται να αποτελειώσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις με τις «Ενώσεις Προσώπων. «Υπάρχει καμία επιχείρηση που δεν προβάλλει οικονομικές δυσκολίες;», πρόσθεσε, σχολιάζοντας τη διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει εξαιρέσεις από τις Συμβάσεις για «επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Ιδιαίτερα στάθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν ότι το υπουργείο Εργασίας θα διατηρεί «Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων». Υπογράμμισε πως ο υπουργός Εργασίας θα κρατάει τη «μαύρη λίστα» των συνδικαλισμένων εργαζομένων και θα την παραδίδει κατά το δοκούν στους εργοδότες, όπως γινόταν τη δεκαετία του '70, όταν ο ΣΕΒ είχε καταρτίσει τέτοια λίστα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ