Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.- Την οργή των ανθρωπιστικών οργανώσεων έχει προκαλέσει το σχέδιο της ισραηλινής ηγεσίας να παρατείνει σε 96 από 24 ώρες την κράτηση μη Ισραηλινών «υπόπτων ασφαλείας» χωρίς να παρουσιαστούν σε δικαστήριο, ενώ παραλλήλως να αυξηθεί σε 50 ημέρες, έναντι 21, που είναι σήμερα, το όριο προφυλάκισής τους χωρίς δικαίωμα απόκτησης συνηγόρου. Επίσης, ανθρωπιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν τον ισραηλινό στρατό ότι παρεμποδίζει συστηματικά το έργο τους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

ΠΑΡΙΣΙ.- Υπό κράτηση τέθηκε ο διπλωμάτης Ζαν Μπερνάρ Μπεριμέ, πρώην πρέσβης στον ΟΗΕ, καθώς εναντίον του έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία που τον εμπλέκουν σε σωρεία δωροδοκιών σχετιζόμενων με τα πολλαπλά σκάνδαλα που σκίασαν το πρόγραμμα «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων» που ο ΟΗΕ διατηρούσε επί χρόνια στο Ιράκ.

ΚΑΪΡΟ.- Διήμερη επίσκεψη αρχίζει σήμερα στην Αίγυπτο, την πρώτη του είδους, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ. Αναμένεται να συζητήσει θέματα που άπτονται των «σχεδίων» της Συμμαχίας για «διεύρυνση της εμβέλειας δράσης της». Η Αίγυπτος είναι μία από τις επτά χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που έχουν ενταχθεί, εδώ και μια δεκαετία, στο πρόγραμμα «Μεσογειακού Διαλόγου».

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.- Ο πρώην υπουργός Ρικάρντο Μπερζοΐνι προηγείται με βραχεία κεφαλή έναντι του πρώην δημάρχου του Πόρτο Αλέγκρε, Ραούλ Ποντ, στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του Εργατικού Κόμματος. Ο Ρικάρντο Μπερζοΐνι συγκεντρώνει μέχρι στιγμής ποσοστό 50,8%, ενώ ο Ραούλ Ποντ, ο υποψήφιος που στηρίζεται κυρίως από τις «αριστερές» πτέρυγες του κόμματος, ακολουθεί με λίγες χιλιάδες ψήφους διαφορά και ποσοστό 49,2%. Τα τελικά αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών δεν αναμένεται να γνωστοποιηθούν πριν από την Πέμπτη.

ΜΠΙΣΚΕΚ.- Την πρωτεύουσα της Κιργιζίας επισκέφθηκε χτες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, όπου συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο - που αναδείχτηκε μετά τη λεγόμενη «επανάσταση της τουλίπας» - Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ και μίλησε στη Βουλή. Η Ράις, που θα επισκεφθεί ακόμη το Καζαχστάν και το Τατζικιστάν και πιθανώς το Πακιστάν, «βεβαίωσε» τη Ρωσία ότι η περιοδεία της στην περιοχή «δε στρέφεται εναντίον ουδενός». Η Μόσχα μάλλον δεν πολυπείστηκε: Η Ουάσιγκτον μοιάζει να επιδεικνύει την εμπέδωση της νέας σχέσης επικυριαρχίας της σε χώρες στην «αυλή της».

ΤΟΚΙΟ.- Εγκρίθηκαν χτες απ' την Κάτω Βουλή της Ιαπωνίας τα νομοσχέδια της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι για την ιδιωτικοποίηση των ιαπωνικών ταχυδρομείων (με αποθεματικό άνω των 3 τρισ. δολαρίων!). Τα νομοσχέδια που αναμένεται ότι θα εγκριθούν και από την Ανω Βουλή μέχρι το τέλος της βδομάδας προβλέπουν μεταξύ άλλων τη διάσπαση των ταχυδρομείων σε τέσσερις εταιρίες, που στη συνέχεια θα ιδιωτικοποιηθούν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ