Σάββατο 12 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στους δρόμους

Υπόλογοι και εκτεθειμένοι απέναντι στους εργαζόμενους είναι όλοι εκείνοι που, ο καθένας από το πόστο του, επιχείρησαν όλες τις προηγούμενες μέρες να κατευνάσουν τις λαϊκές αντιδράσεις για τη νέα επίθεση σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, με ιδιαίτερη μάλιστα ένταση μετά την απεργία στις 12 του Δεκέμβρη. Ανάμεσα σ' αυτούς βρίσκεται και η συνδικαλιστική πλειοψηφία σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που από την επομένη της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Απασχόλησης σήμανε σιωπητήριο, επιδιώκοντας άρον άρον να ανακόψει τις εκφρασμένες αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Η προχτεσινή συνάντηση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με την υπουργό Απασχόλησης επιβεβαίωσε τα αυτονόητα για την κυβέρνηση: Πρώτο, ότι δεν κάνει βήμα πίσω από τα χρονοδιαγράμματα που επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου στην ολοκλήρωση της νέας φάσης της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Δεύτερο, ότι αναζητά απεγνωσμένα στήριξη στους ελιγμούς της, προκειμένου να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε μετά και την επιτυχημένη απεργία στις 12 του Δεκέμβρη. Και τρίτο, ότι επιδιώκει τον καθαγιασμό της αντιλαϊκής πολιτικής της μέσα και από τον «κοινωνικό διάλογο», συνέχεια του οποίου αποτέλεσε και η προχτεσινή συνάντηση με τη ΓΣΕΕ.

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση, σε μια περίοδο που η τελευταία είναι ιδιαίτερα στριμωγμένη. Εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ αναπαράγουν τη φημολογία για δήθεν αλλαγή πλεύσης σε ό,τι αφορά στο εύρος των αντιασφαλιστικών σχεδιασμών, για «ηπιότερες» αλλαγές σε σχέση με αυτές που είχαν αρχικά αποφασιστεί. Η πλειοψηφία συνδράμει έτσι στην κυβερνητική προπαγάνδα, την οποία αναπαράγει και μεγάλη μερίδα του Τύπου, εκφράζοντας την πρεμούρα του κεφαλαίου να περάσει πάση θυσία ο στρατηγικός πυρήνας των αλλαγών. Να καταγραφεί ένα ακόμα γενναίο βήμα στις ανατροπές που ξεκίνησαν και εντάθηκαν με τους νόμους Σιούφα - Σουφλιά και Ρέππα.

Καμιά αλλαγή που θα συντελεί στο χτύπημα των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στη μείωση των συντάξεων και στην επιδείνωση των όρων δουλιάς και ασφάλισης για χιλιάδες εργαζόμενους δεν μπορεί να είναι «ήπια». Κανένα παζάρι για το πόσα ακόμα θα χάσουν οι εργαζόμενοι δεν είναι αποδεκτό. Η ανοχή στις αξιώσεις του κεφαλαίου και των κομμάτων του, ανεξάρτητα με το ποιο περιτύλιγμα προβάλλονται αυτές, αποτελεί μαχαιριά στο κίνημα, βοηθάει αντικειμενικά την κυβέρνηση στο αντιασφαλιστικό της έργο.

Για τους εργαζόμενους υπάρχει μία και μόνη διέξοδος: Μετά την απεργία στις 12 του Δεκέμβρη να μην αφήσουν κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση να βελτιώσει τη θέση της στην εντεινόμενη διαπάλη για το Ασφαλιστικό. Να τη στριμώξουν ακόμα περισσότερο, πριν ακόμα φτάσει το προωθούμενο νομοσχέδιο στη Βουλή. Να ακυρώσουν τους ελιγμούς της, να μην την αφήσουν σε χλωρό κλαρί. Να βγουν στους δρόμους στις 22 του Γενάρη με επιθετικά αιτήματα, σαν αυτά που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για κατάργηση των νόμων Σιούφα - Ρέππα, για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και αύξηση των συντάξεων. Ενας τέτοιος αγώνας μπορεί και πρέπει να βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Ενας τέτοιος αγώνας μπορεί να είναι αποτελεσματικός, να ανοίξει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερες κατακτήσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ