Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Κίνα απείλησε ξανά με αντίποινα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή νέων δασμών σε σινικά προϊόντα, με αφορμή τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Παρασκευή, ότι είναι έτοιμος να επιβάλει πρόσθετους φόρους ουσιαστικά σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές.

ΝΤΟΧΑ.-- Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Κατάρ «Qatargas» ανακοίνωσε χτες πως έκλεισε συμφωνία με την Κίνα, προκειμένου να την εφοδιάζει ετησίως με 3,4 εκατομμύρια τόνους Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) έως το 2040.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 16 τραυματίστηκαν χτες το πρωί, σε επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε τζιχαντιστής της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» έξω από κυβερνητικό κτίριο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου.

ΣΑΝΑΑ.-- Η άρνηση της Σαουδικής Αραβίας να επιτρέψει σε ομάδα διαπραγματευτών από τους αντικαθεστωτικούς Σιίτες Χούτι της Υεμένης να μεταβούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη για ειρηνευτικές συνομιλίες με εκπροσώπους της κυβέρνησης του Προέδρου Χάντι προκάλεσε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων πριν καν αρχίσουν, ενώ κλιμακώθηκαν οι επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 84 ατόμων, στο λιμάνι Χοντέιντα.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής στις αρχές Δεκέμβρη στη Βιέννη, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, για μία κοινή στρατηγική της ΕΕ στην Αφρική, με σύνθημα «Βοήθεια επιτόπου», προγραμματίζει ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων, κατά το τρέχον εξάμηνο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σεμπάστιαν Κουρτς. Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα τέλη Ιούνη, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είχαν συζητήσει τις σχέσεις της Ενωσης με την Αφρική και υποστήριξαν την ενισχυμένη εταιρική σχέση με αφρικανικές χώρες, ώστε να προωθήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους κόντρα σε άλλα ανταγωνιστικά από την Κίνα, την Τουρκία, την Ινδία κ.α.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τον τραυματισμό επτά ανθρώπων (οι τέσσερις είναι σοβαρά) προκάλεσε η επίθεση ενός άντρα εναντίον περαστικών, την Κυριακή το βράδυ στο Παρίσι. Ο άντρας - που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήταν αφγανικής καταγωγής - άρχισε να χτυπά με ένα μαχαίρι και ένα σιδηρολοστό άτομα που φαίνεται ότι δεν γνώριζε. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις αξιωματούχων σε γαλλικά ΜΜΕ, «τίποτε σε αυτό το στάδιο δεν υποδεικνύει ότι η επίθεση αυτή είχε τρομοκρατικό χαρακτήρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ