Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Χιλιανός δικαστής έδωσε χτες εντολή να προφυλακιστεί η σύζυγος του πρώην δικτάτορα της χώρας Αουγκούστο Πινοσέτ, Λουτσία Χιριάρτ, για συνενοχή σε πιθανολογούμενη φοροδιαφυγή. Η «πρώτη κυρία» κατά τη στρατιωτική δικτατορία (1973-1990) κρατείται στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Σαντιάγο όπου νοσηλεύεται. Η ενδεχόμενη δίωξη θα ασκηθεί στο πλαίσιο έρευνας για μυστικούς λογαριασμούς του Πινοσέτ στις ΗΠΑ, ύψους 17 εκατ. δολαρίων.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Θα λάβει τελικά μέρος το κόμμα «Λαβαλάς», του πρώην Προέδρου της Αϊτής, Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ, στις φετινές εκλογές, ανακοίνωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του εκλογικού συμβουλίου. Το κόμμα εγγράφηκε τελευταίο από τα συνολικά 63 στη διαδικασία ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτώβρη και των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του Νοέμβρη. Προηγουμένως, το «Λαβαλάς» εξέφραζε σοβαρές αμφιβολίες για το πόσο ελεύθερες και δίκαιες μπορεί να είναι οι εκλογές υπό τις συνθήκες βίας που εντείνει η παρουσία δύναμης του ΟΗΕ.

ΤΑΛΙΝ.-- Εξανεμίζονταν ώρα με την ώρα χτες οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες από τη συντριβή στη Βαλτική ελικοπτέρου που μετέβαινε -μεταφέροντας έξι Φινλανδούς, τέσσερις Εσθονούς και δύο Αμερικανούς - στην Εσθονία.

ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ-ΜΑΝΙΛΑ.-- Δύο εκρήξεις βομβών χτες στη Ζαμπόανγκα τραυμάτισαν 24 ανθρώπους, ανακοίνωσε η αστυνομία. Στο μεταξύ, σε μάχες στην Ανατολική Σαμάρ των Φιλιππίνων, σκοτώθηκαν επτά αντάρτες του Νέου Λαϊκού Στρατού, της ένοπλης πτέρυγας του μαοϊκού ΚΚΦ.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Στο 14,3% μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Αλβανία, το «χαμηλότερο» τα επτά τελευταία χρόνια, ανακοίνωσε χτες η Κεντρική Τράπεζα. Οι άνεργοι φθάνουν τους 150.000, ενώ 930.000 εργάζονται - το 58% στον αγροτικό τομέα και το 19% στον δημόσιο.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η τουρκική αστυνομία διέψευσε πληροφορίες κατά τις οποίες συνέλαβε 10 υπόπτους «συνδεδεμένους με την "Αλ Κάιντα"» που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών τουριστών στη Νότια Τουρκία, ως «εσφαλμένες και υποβολιμαίες». Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν κάνει λόγο για 10 συλλήψεις στην Αττάλεια.

ΜΠΙΣΚΕΚ.--«Νέα πρότυπα για την Κεντρική Ασία» έθεσε η Κιργιζία, υποστήριξε χτες ο απερχόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα, Στέφεν Γιανγκ, επιχειρώντας ταυτόχρονα να διαψεύσει ότι οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στη λεγόμενη επανάσταση της τουλίπας -πείθοντας μάλλον λίγους.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Εννιά άτομα έχασαν χτες τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιάς που σημειώθηκε το πρωί σε κατοικία προαστίου της πρωτεύουσας της Ινδονησίας. Στο μεταξύ, ο Ινδονήσιος αντιπρόεδρος, Γιουσάφ Κάλα, επέκρινε ομάδα 40 Αμερικανών γερουσιαστών που εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο απαιτούν απ' τον ΟΗΕ να επιτρέψει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην (υπό ινδονησιακή κατοχή) Δυτική Παπούα, προκειμένου να αποφασίσει ο ντόπιος πληθυσμός εάν η περιοχή θα παραμείνει στην Ινδονησία.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ο συνήγορος του Σερβοβόσνιου πρώην επικεφαλής παραστρατιωτικών οργανώσεων, Μίλαν Λούκιτς, ανακοίνωσε πως ο πελάτης του (που συνελήφθη πριν λίγες μέρες στην Αργεντινή) δέχτηκε να εκδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

ΜΠΙΣΑΟΥ.-- Ο πρώην δικτάτορας της δυτικοαφρικανικής ΓουΪνέας-Μπισάου, Ζοάου Μπερνάντου Νίνο Βιέιρα, αναγορεύτηκε χτες νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών του περασμένου μήνα, έναντι του αντιπάλου του Μαλάμ Μπακάι Σάνια.

TOKIO-ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε νέα διαμαρτυρία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην έναρξη γεωτρήσεων από κονσόρτσιουμ κινεζικών εταιριών σε διαφιλονικούμενη (από Τόκιο και Πεκίνο) πετρελαιοφόρο περιοχή της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας προέβη χτες ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου, Σοΐτσι Νακαγκάουα, λέγοντας πως «παρά τις διαμαρτυρίες μέσω των διπλωματικών καναλιών δεν έχει λάβει ακόμη ικανοποιητική απάντηση».

ΣΕΟΥΛ.-- Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση διέταξε χτες τον τερματισμό της 25ήμερης απεργίας συνδικαλιστών πιλότων της αεροπορικής εταιρίας «Asiana Airlines», καλώντας παράλληλα διοίκηση και συνδικαλιστές να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις τους για τις νέες συμβάσεις εργασίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ