Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Ο αρχηγός του «Κινήματος Πέντε Αστέρων» και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι «ελάχιστοι πλέον λένε ότι στην Ευρώπη πάνε όλα καλά και αυτό ισχύει τόσο για το Μεταναστευτικό όσο και για τη λιτότητα». Μεταξύ άλλων διέψευσε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τον ιδρυτή του «Κινήματος Πέντε Αστέρων» Μπέπε Γκρίλο.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η Ελβετία προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των αμερικανικών δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο, αποτελώντας το όγδοο μέλος του ΠΟΕ που εκκινεί μια τέτοια διαδικασία. Προσφυγές έχουν καταθέσει και οι Ρωσία και Κίνα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η Μαρίν Λεπέν υποστήριξε ότι το κόμμα της (που μετονομάστηκε σε «Εθνικό Συναγερμό») «απειλείται με αφανισμό», αντιδρώντας σε δικαστική απόφαση με την οποία εμποδίστηκε η χορήγηση κρατικής επιχορήγησης ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ. Οι δικαστές επικαλέστηκαν την έρευνα που συνεχίζεται σε βάρος του κόμματος για κατάχρηση χρημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Αντζελες απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιτρέπεται η μακροχρόνια κράτηση παιδιών μεταναστών. Είχε προηγηθεί άλλη δικαστική απόφαση (Σαν Ντιέγκο) που χαρακτήριζε παράνομο το διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς και ζητούσε την επανένωση των οικογενειών. Ετσι, η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα απαιτούσε μακροχρόνια φυλάκιση των παιδιών. «Πείτε τους να μην έρχονται στη χώρα μας παράνομα. Αυτή είναι η λύση», δήλωσε ο Ντ. Τραμπ.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν στο Μπουένος Αϊρες εναντίον της συμφωνίας που προωθεί η κυβέρνηση Μάκρι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δίνοντας το σύνθημα για νέο γύρο επιδρομών κατά των λαϊκών κατακτήσεων και αναγκών.

ΚΕΜΠΕΚ.-- Τους 70 ξεπέρασαν οι νεκροί στο Κεμπέκ του ανατολικού Καναδά, όπου καταγράφονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την περίοδο και τα δεδομένα της χώρας.

ΤΟΚΙΟ.-- Στους 156 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη δυτική Ιαπωνία.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Οι ηγέτες της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας υπέγραψαν «κοινή διακήρυξη ειρήνης και φιλίας» σε μια ιστορική συνάντηση ανάμεσα στον Αιθίοπα πρωθυπουργό Αμπί Αχμεντ και τον Πρόεδρο της Ερυθραίας Ισαΐας Αφεγουέρκι, με την οποία ουσιαστικά τερματίστηκε η εμπόλεμη κατάσταση που τυπικά χαρακτήριζε τις διμερείς σχέσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ