Σάββατο 11 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το Ελληνικό και τα ... πανηγύρια

Με αφορμή τη συμφωνία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την κοινοπραξία επενδυτών «Lamda Development» για την ιδιωτικοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, διαβάσαμε αρκετούς πανηγυρικούς στον αστικό Τύπο, βεβαίως και στην κυβερνητική ΑΥΓΗ, για τα οφέλη της χώρας από μια τέτοια επένδυση. «Περισσότερο πράσινο, λιγότερο τσιμέντο», «Χρυσή συμφωνία για το Ελληνικό», λένε. Και προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτό που έγινε σαν θετικό για τον ελληνικό λαό, σαν ένα ορόσημο για την περίφημη «δίκαιη ανάπτυξη» κ.λπ. κ.λπ. Η κυβέρνηση, μάλιστα, εξήγησε διεξοδικά και τα οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία σε σχέση με την παλιότερη της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ετσι, μάθαμε ότι «το τίμημα της συνολικής επένδυσης αυξάνεται από τα 5,4 δισ. περίπου στα 8 δισ. ευρώ». Αρα, το ελληνικό κράτος κερδίζει μερικά δισ. που θα μπουν στα ταμεία του από τα οποία, βέβαια, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, αφού το καπιταλιστικό κράτος τα έσοδά του τα «σπρώχνει» στις πριμοδοτήσεις, τα οικονομικά κίνητρα των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και στις υποχρεώσεις προς τους δανειστές των ιμπεριαλιστικών κέντρων για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτός είναι ο χαρακτήρας του αστικού κράτους σε συνθήκες καπιταλισμού.

* * *

Η επένδυση στο Ελληνικό δεν είναι άσχετη με όσα συμβαίνουν συνολικά σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου της Αττικής. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι αστικές κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ενωση ιδιωτικοποιούν χώρους στην περιοχή του Ελληνικού και σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου, προσφέροντας νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο και θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες. Εξελίξεις που αφορούν πρώτα και κύρια τους νέους, τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες όλης της Αττικής. Δεν είναι μόνο το Ελληνικό. Οσα συμβαίνουν σε Δραπετσώνα, Φαληρικό Δέλτα, Φλοίσβο, πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού, πρώην αμερικάνικη βάση, Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά, Αστέρα Βουλιαγμένης και στα χιλιάδες στρέμματα εκκλησιαστικής περιουσίας στη Βουλιαγμένη, συνθέτουν ένα τεράστιο παζλ επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτά τα σχέδια στερούν από το λαό χώρους Αθλητισμού και Πολιτισμού, αναψυχής και ψυχαγωγίας. Είναι δεδομένο πλέον ότι στην περιοχή του Ελληνικού θα στήσουν μια τεράστια πολιτεία για υψηλά βαλάντια. Σε άλλες περιοχές ετοιμάζουν ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τουριστικές επενδύσεις μεγάλου βεληνεκούς, μαρίνες για υπερπολυτελή σκάφη.

* * *

Η προώθηση των σχεδίων των πολυεθνικών ισοδυναμεί με κλιμάκωση της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα. Ολη η παραλιακή ζώνη είναι πεδίο μεγάλου ανταγωνισμού ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους. Η κάλυψη των λαϊκών αναγκών δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ένα περιβαλλοντικό θέμα. Οταν η γη είναι εμπόρευμα τότε οι ανάγκες του λαού παραμερίζονται. Δεν πρόκειται απλά και μόνο για ένα «ξεπούλημα», όπως έλεγε και ξαναέλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν γίνει κυβέρνηση. Η συζήτηση που αρχίζει και τελειώνει με το «τίμημα» κρύβει την ουσία, ότι δηλ. είναι μία μεγάλη καπιταλιστική επένδυση, μια ιδιωτικοποίηση, που υπηρετεί την κερδοφορία των ομίλων, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της άρχουσας τάξης, θυσιάζοντας τις ανάγκες του λαού, με υπερπολυτελείς κατασκευές (όπως καζίνο και ξενοδοχεία). Και που η λαϊκή οικογένεια ούτε απ' έξω δεν θα μπορεί να περάσει. Οπως και πριν, έτσι και τώρα. Μεγάλα τμήματα γης, χώρων που βρίσκονται είτε σε κρατική ιδιοκτησία είτε είναι παραχωρημένη σε επιχειρηματίες, δεν είναι δυνατόν να αξιοποιούνται σε όφελος του λαού, να καλύπτουν το σύνολο των λαϊκών αναγκών, όταν αποτελούν εμπόρευμα από το οποίο πρέπει να υπάρχει κέρδος...

* * *

Θα ρωτήσει, λοιπόν, κάποιος: Σε αυτές τις συνθήκες υπάρχει λύση που να εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα; Το ΚΚΕ έχει πρωτοστατήσει σε αγώνες με συγκεκριμένα αιτήματα στις σημερινές συνθήκες που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Για παράδειγμα:

Καμία ιδιωτικοποίηση, καμιά εμπορευματοποίηση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, στην πρώην αμερικάνικη βάση, σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης, που στηρίζεται και με τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων μέσω ΕΣΠΑ. Είναι χρήματα των εργαζομένων που αξιοποιούνται, προκειμένου να στηρίξουν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με όρο την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης και της παραχώρησης μέσω ΣΔΙΤ και στην κατασκευή και στην αξιοποίηση των έργων.

Καμία αλλαγή στις χρήσεις γης που θα επιτρέψει στις πολυεθνικές να στήσουν ένα τεράστιο επιχειρηματικό παιχνίδι σε βάρος του λαού.

Να μη μετεγκατασταθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά και να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες υποδομές. Και αυτό είναι ένα θέμα που σχετίζεται άμεσα με την επένδυση στο Ελληνικό, αφού το επόμενο βήμα θα είναι η απομάκρυνση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τον Αγιο Κοσμά, που είναι ακριβώς απέναντι.

Ανάπτυξη ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου με τη δημιουργία ενός μεγάλου πολυθεματικού πάρκου στην περιοχή, που θα καλύπτει το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Δωρεάν άθληση, ψυχαγωγία και πολιτιστική δραστηριότητα για τους νέους, τους εργαζόμενους, με δημόσιες και δωρεάν υποδομές Υγείας και Πρόνοιας για όλο το λαό.

Η κατασκευή των όποιων έργων στην περιοχή να γίνει χωρίς Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και συμβάσεις παραχώρησης. Οι δαπάνες για την κατασκευή του πάρκου και την ανάπλαση του χώρου πρέπει να βαρύνουν αποκλειστικά το κράτος.


Κ.Πασ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org