Σάββατο 11 Μάη 2019 - Κυριακή 12 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
«Εδώ είναι στρατός, δε με νοιάζει τι γίνεται έξω»

Απ' την πρώτη μέρα της θητείας μας, αρκετά στελέχη προσπαθούν να μας πλασάρουν ότι «εδώ μέσα είμαστε μια μεγάλη οικογένεια» και «εδώ είναι στρατός, δε με νοιάζει τι γίνεται έξω». Ολα αυτά, για να διασφαλίσουν «τάξη και ασφάλεια», «σιγή νεκροταφείου» μέσα στις Μονάδες. Η πραγματικότητα, βέβαια, τους διαψεύδει πανηγυρικά! Κανένας φαντάρος δεν μπορεί να αποκοπεί από τη ζωή του. Η πλειοψηφία έχει αφήσει στη μέση κάποια σχολή, τη δουλειά, ενώ το εισόδημά του είναι μηδενικό, με τα έξοδα, φυσικά, να μη σταματούν. Είναι απολύτως λογικό να έχουμε όλοι το μυαλό μας στο «τι θα γίνει μόλις απολυθώ». Αν θα συνεχίσω να είμαι στην ίδια δουλειά ή θα απολυθώ, αν θα καταφέρω να συνεχίσω τις σπουδές μου. Ωστόσο, το άγχος δεν μετατοπίζεται για τους επόμενους μήνες, αφού εδώ και τώρα οι εξελίξεις μάς επηρεάζουν άμεσα. Τόσο οι οικονομικές όσο και εξελίξεις στην περιοχή μας, με την αποθράσυνση της Τουρκίας αλλά και την εμπλοκή της χώρας μας ακόμα βαθύτερα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που σε καμία περίπτωση δεν μας αφήνουν αδιάφορους.

Αυτό φαίνεται απ' τη συχνή καταδίκη αυτών των ενεργειών από φαντάρους σε όλη την Ελλάδα από διάφορες Μονάδες.

Η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ΔΕΝ είναι ο μόνος δρόμος. Αυτόν το δρόμο τον δοκιμάζουμε χρόνια ολόκληρα, βλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή μας.

Οι φαντάροι δεν ζούνε σε γυάλα! Μπορούν να κάνουν τη διαφορά σ' αυτές τις εκλογές ψηφίζοντας το ΚΚΕ παντού.

Φαντάρος από Σάμο

***

Σε επιστολή του, στρατιώτης μάς γράφει:

«Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου, όπως όλοι οι φαντάροι, βρέθηκα αντιμέτωπος με μια σειρά προβλήματα, με δυσκολίες στη διαβίωση, στη μετακίνηση από και προς το σπίτι, οικονομικά προβλήματα. Για όλα αυτά, με θάρρος, αγωνιστικά στην αναφορά, διεκδίκησα μαζί με συναδέλφους να λυθούν. Σε αυτήν την προσπάθεια σύμμαχός μας είναι το ΚΚΕ, που όχι μόνο τα αναδεικνύει, αλλά πρωτοστατεί στο να λυθούν. Με Ερωτήσεις που έχει καταθέσει στη Βουλή, απαιτεί να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του προβλήματος της Περίθαλψης και Υγείας στη Λήμνο, που αντιμετωπίσαμε κι εμείς οι φαντάροι, που μέσα από Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή το θέμα πήρε διαστάσεις, ενώ ανέδειξε τον ένοχο και πρότεινε λύσεις. Οπως, επίσης, για τη διεκδίκηση κάλυψης εξόδων μετακίνησης και έκτακτη χορήγηση επιδόματος για τις γιορτές, αίτημα δίκαιο και αναγκαίο.

Το ΚΚΕ κάνει τη φωνή μας πιο δυνατή απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα, μέσα από τον "Ριζοσπάστη". Μέσα από το δισέλιδο για τους ένστολους και τη στήλη για τη ζωή στα στρατόπεδα στέλνουμε τις δικές μας επιστολές, τα δικά μας μηνύματα.

Το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Είναι η μόνη δύναμη που με συνέπεια αντιπαλεύει το φασισμό, γιατί πολεμά το σύστημα που τον γεννά.

Σε όλη μας τη θητεία έχουμε ισχυρό σύμμαχο, το ΚΚΕ.

Δυναμώνοντάς το παντού, σε όλες τις εκλογικές μάχες που έρχονται, δυναμώνουμε τον αγώνα για τις ανάγκες μας, τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει.

Η πραγματική διαφορά και για τους φαντάρους θα γίνει με ψήφο στο ΚΚΕ».

***
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση σκορπάει λεφτά σε συνεκπαιδεύσεις με το ΝΑΤΟ, δε χαρίζει ούτε τον βήχα της για τις ανάγκες των φαντάρων

Κατά τη διάρκεια της θητείας, τα έξοδα για έναν φαντάρο με καταγωγή από λαϊκή οικογένεια είναι δυσβάσταχτα και ο μισθός των 8,62 ευρώ δεν φτάνει ούτε για ζήτω. Από την πρώτη στιγμή, πριν καν παρουσιαστούμε, είμαστε αναγκασμένοι να αγοράσουμε με προσωπικά μας έξοδα μια σειρά από πράγματα όπως αθλητικά παπούτσια, είδη ρουχισμού, σάκους και βεβαίως τα αναλώσιμα, όπως ξυριστικά, σαμπουάν κ.τ.λ., με το κόστος να ανέρχεται πάνω από 200 ευρώ. Μπαίνοντας στην πύλη του στρατοπέδου, λείπουν βασικά στοιχεία για να καλυφθούν οι ανάγκες, όπως γάντια, χλωρίνη, σακούλες σκουπιδιών για τις καθαριότητες, γάντια εργασίας για οικοδομικές εργασίες, και πολλές φορές αναγκαζόμαστε οι ίδιοι οι φαντάροι να τα αγοράσουμε με προσωπικά μας έξοδα κι αυτά.

Οταν βγήκα στην αναφορά να παραπονεθώ, η δικαιολογία ήταν έτοιμη από τα χείλη της διοίκησης, ότι δεν υπάρχουν λεφτά και πολλές φορές και χλευασμός ότι «έχετε κάνει εμβόλια» ή ακόμα το πιο τραγικό «πολύ ευαίσθητοι έχετε γίνει». Τελικά, όμως, με πολλή επιμονή και με τους υπόλοιπους φαντάρους να βγαίνουν κι αυτοί στην αναφορά, καταφέραμε να πάρουμε έστω αυτά τα στοιχειώδη.

Ενα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι το κόστος των μεταφορικών με το οποίο επιβαρυνόμαστε. Κατά τη διάρκεια της θητείας, το ποσό γίνεται υπέρογκο, ιδιαίτερα για τους στρατιώτες που υπηρετούν παραμεθόριο και νησιά. Δηλαδή, για την πλειοψηφία. Μπροστά στις εκλογές, όταν ζητήσαμε ενημέρωση αλλά και δωρεάν μεταφορικά για να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα, η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει ενημέρωση από το ΓΕΣ.

Τώρα είναι ρεαλιστικό η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας για:

  • Δωρεάν μετακίνηση με όλα τα ΜΜΜ.
  • Κάλυψη των εξόδων για τη μετακίνηση όσων επιλέξουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο καταγωγής τους.
  • Σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους φαντάρους.

Φαντάρος από Αλεξανδρούπολη



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ