Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

1822: Με τη βοήθεια πατριωτών από τη Σάμο, η Χίος κηρύσσει επανάσταση κατά των Τούρκων.

1935: Η ναζιστική Γερμανία προετοιμάζεται πυρετωδώς για τον πόλεμο. Το σύνολο σχεδόν της γερμανικής βιομηχανίας μετατρέπεται σε πολεμική. Ιδιαίτερη ήταν η φροντίδα του Χίτλερ και των επιτελών για την κατασκευή εκατοντάδων αεροσκαφών. Σαν σήμερα ο Χέρμαν Γκέρινγκ ανακοίνωσε επισήμως τη δημιουργία της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, της «Λουφτβάφε», το ισχυρότερο όπλο των Γερμανών στην πρώτη φάση του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

1944: Πάνω από επτακόσιες γυναίκες από την περιοχή των Τρικάλων μαζεύονται στο χωριό Ζούλιανη, για να κατέβουν στην πόλη να διαμαρτυρηθούν για την επιστράτευση που σχεδίαζαν οι Γερμανοί. Οι Γερμανοί τις συνέλαβαν και τις έκλεισαν στη φυλακή για δύο μέρες. Υστερα από γενικό ξεσηκωμό της περιοχής οι κατακτητές υποχρεώθηκαν να τις αφήσουν ελεύθερες.

1997: Μετά την ένοπλη εξέγερση που συντάραξε ολόκληρη την Αλβανία και την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Σαλί Μπερίσα υποχρεώνεται να ορίσει νέο πρωθυπουργό. Αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπασκίμ Φίνο.

2004: Η Μαδρίτη ζει τη δική της «11η Σεπτέμβρη» καθώς συγκλονίζεται από τρομοκρατική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό με εκατοντάδες νεκρούς. Η κυβέρνηση Αθναρ που επιχειρεί να ενοχοποιήσει την ΕΤΑ καταδικάζεται λίγες μέρες αργότερα στις εκλογές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ